null Beeld

Tijd om te borrelen: zó stel je de perfecte kaasplank samen

Als je aan borrelen denkt, denk je natuurlijk aan een heerlijke kaasplank. Wil er zelf een samenstellen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Don't worry: het is helemaal niet moeilijk.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten kazen. Maar hoe kies je nou de juiste kazen uit voor een kaasplank? En in welke volgorde leg je ze op de plank? En wat mag er absoluut niet ontbreken? We leggen het je stap voor stap uit.

Soorten kaas

Er zijn vijf categorieën waar we kaas in kunnen onderverdelen. Kies voor de perfecte kaasplank één kaas uit elke categorie en serveer deze van mild naar pittig.

  • Geiten- en schapenkaasDeze kaasjes hebben een hoog zuurgehalte en een frisse smaak. Kies bijvoorbeeld geitenkaas naturel of Bettine Blanc. Serveer hier ook wat crackers bij.
  • Witte korstkaasDeze soort kaas heeft juist een hele romige structuur en smaken het beste op een stukje stokbrood. Boerenbrie of camembert smaken ook heerlijk met een stukje appel, peer of een beetje honing en walnoten.
  • Halfharde- en harde kaasDit zijn volle kazen die zowel mild als pittig kunnen zijn. De Zwitserse Emmentaler is erg populair, maar Manchego is ook een echte aanrader. Tip: serveer hier een beetje mosterd bij.
  • Rode korstkaasDe milde en romige port salut is prima beginners kaasje. Wil je liever een kaasje met net iets meer pit? Ga dan voor een Chaumes of Morbier. Serveer de rode korstkaas met rode uien chutney, wat stroop of een trosje druiven. Deze zoete smaken halen de heerlijke smaken in deze kazen extra naar boven.
  • BlauwaderkaasJe moet ervan houden, maar blauwe kaas hoort wel echt bij een kaasplank. Blauwaderkazen hebben een intense smaak. De zachte, romige en boterachtige gorgonzola kent iedereen, maar je kunt ook de stevige en pittige roquefort gaan. Ben je bang voor de heftige smaak van blauwe schimmelkaas? Kies dan een mildere variant, bijvoorbeeld de gormas. Hier kun je het beste geroosterde amandelen of walnoten bij serveren om de smaak te neutraliseren.

Samenstellen

Kies van elke bovenstaande categorie een lekker kaasje en zorg bij iedere kaas voor een extraatje zoals crackers, een sausje of wat fruit. Leg dan alles wat je nodig hebt op het aanrecht.

Begin altijd met de dingen die de meeste ruimte innemen, later vul je de lege ruimtes op met de extraatjes. Veel mensen beginnen altijd met de kaas, maar je kunt beter met de sausjes. Deze nemen het meeste ruimte in en zo kun je makkelijker bepalen waar wat komt te liggen.

Voeg vervolgens de kazen toe. Kaas kun je het beste op kamertemperatuur serveren, dus haal het zeker 30 minuten van tevoren uit de koelkast. De perfecte kaasplank bestaat uit kazen met verschillende vormen. Zachte kazen kunnen zo geserveerd worden, maar harde kazen kun je in plakjes of blokjes snijden.

Charcuterie

Ook aan een kaasplank kun je wat vlees, zoals salami, fuet of prosciutto toevoegen. Dit zorgt voor wat meer kleur en extra veel smaak. Je kunt het vlees op verschillende manieren toevoegen: in een eenvoudige stapel, opgevouwen, in grote stukken of in kleine rondjes. Leg de verschillende soorten vlees verspreid neer voor het mooiste effect.

Brood en crackers

Voeg daarna een paar crackertjes of wat brood toe. Leg niet te veel op de plank, maar ga slechts voor een handvol crackertjes. Je wil de plank liever vol leggen met kaas dan met droog brood. Zet eventueel een schaaltje brood langs de kaasplank of vul regelmatig aan als het niet voldoende is.

Fruit en noten

Nu de grote stukken op de kaasplank liggen, is het tijd om de gaten op te vullen. Dit kun je het beste doen met wat fruit en noten. Druiven en vijgen smaken heel lekker met kaas, maar je kunt natuurlijk ook voor stukjes appel gaan. Qua noten passen amandelen en walnoten het beste bij een kaasplank.

Als kers op de taart kun je nog wat groen, zoals rucola of tijm, aan de plank toevoegen. Dit zorgt voor wat extra kleur en maakt de plank helemaal af. Hier heb je nog wat inspiratie:

Say cheese: deze ‘tosti’ is perfect voor bij de borrel

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The Kitchn, Life as a strawberry. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden