null Beeld

Tim Hofman roept volgers op om minister Slob te mailen na uitspraak over homoseksualiteit

Een uitspraak van minister Arie Slob in de Tweede Kamer heeft online voor veel ophef gezorgd. Volgens de minister mogen scholen homoseksualiteit afkeuren, maar moeten ze wel toezien op een veilig leerklimaat voor alle leerlingen. Presentator Tim Hofman roept zijn volgers na deze uitspraak op om in actie komen.

Volgens Arie Slob hebben scholen het recht om ouders en leerlingen te vragen de opvattingen van een school te onderschrijven en daarvoor bijvoorbeeld een verklaring te ondertekenen waarin ze een homoseksuele levenswijze afkeuren. Wel moeten ze zich inspannen om het schoolklimaat veilig te houden. Deze uitspraak zorgde niet alleen in de Tweede Kamer voor veel onbegrip, ook online deelden veel mensen het nieuwsbericht over dit onderwerp met veel ongeloof.

Arie Slob over homoseksualiteit op scholen

Radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte schrijft bijvoorbeeld op Twitter bij het bericht: "IJskoud krijg ik het d'r van als ik denk aan al die arme jongens en meiden die je met zo veel liefdeloosheid diep de psychische nood in jaagt... Gebroken hart." Ook presentator Tim Hofman reageerde vol onbegrip op dit nieuws. Op Instagram deelt hij het nieuwsbericht en schrijft daarbij: "Bovenstaand nieuwsbericht gaat me aan het hart (zoals jullie wellícht wel weten, want ik roep het al jaren in BOOS, op social media, radio en televisie): art. 23 GW (Bijzonder Onderwijs), deugt niet in deze vorm. Je mag door hoe dit artikel nu in elkaar zit - in strijd met artikel 1 uit de grondwet - discrimineren op scholen, gesubsidieerd en wel. En dat gebeurt dus ook. (...) Maar er is hoop: Peter Kwint (SP) diende een motie in om dit niet meer toe te laten, en in de Tweede Kamer was een meerderheid van 87 zetels VOOR deze motie. Alleen, Slob wil er (nog) niet aan."

Minister mailen

De presentator roept daarom op om minister Slob een mail te sturen: "Vertel hem dat dit anno 2020 niet meer kan. Gewoon, een nette mail - geen gescheld of bedreigingen! - met je mening, ervaringen, gevoel of juridische onderbouwing. Misschien helpt het, doe het voor ieder kind dat door dit systeem onderdrukt wordt omdat zijn/haar/diens identiteit er niet mag zijn. Go!" De oproep is inmiddels al duizenden keren gedeeld en de presentator ontvangt veel berichten van mensen die de minister inderdaad een mail hebben gestuurd.

Arie Slob zegt dinsdag in een reactie op de ophef dat verklaringen die van ouders vragen om homoseksuele identiteit af te wijzen te ver gaan. "Je moet wel kijken wat er precies in de verklaringen van religieuze scholen staat. En als ze in strijd zijn met een veilig klimaat op school, dan moeten die op een goede manier worden aangepast."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Trouw. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden