null Beeld

Tina (38): “Zowel pijnlijk als irritant dat ik alles moet doen omdat mijn zus wél kinderen heeft”

Toen de moeder van Tina een nieuwe heup kreeg, werd de mantelzorg op haar afgeschoven. Omdat haar zus geen tijd heeft, haar reden: ze is moeder.

Tina (38): “Ik ben vier jaar ouder dan mijn zusje. ‘Ons nakomertje’, zei mijn moeder altijd vertederd over haar. Als jongste werd ze altijd een beetje voorgetrokken, maar ik geloof niet dat ik daar erg veel last van heb gehad. Waar ik wel last van heb, is dat zij twee kinderen heeft en ik ongewild kinderloos ben. Zij is dus degene die onze ouders oma en opa heeft gemaakt en dan heb je wel een heel erg streepje voor, merk ik aan alles. En dat doet wél pijn.

Mantelzorg

Vooral omdat mijn zusje, wanneer het haar uitkomt, haar moederschap nogal eens uitspeelt. Toen mijn moeder een nieuwe heup kreeg en een tijdje moeilijker liep, werd de mantelzorg op mij geschoven. Mijn zusje woont weliswaar een stuk dichterbij, ‘maar ja, ik heb kinderen, ik kan die zorg er niet bij hebben.’ Dus doet ze helemaal níets voor onze ouders. Als er een gezamenlijk etentje wordt georganiseerd, is het altijd bij mij. ‘Ik zou het wel willen doen, maar ja, ik heb kinderen!’ Natuurlijk begrijp ik dat moeders hun handen vol hebben, zeker als ze er nog bij werken, en ik wil ook best van alles doen, maar het is de vanzelfsprekendheid die me steeds meer dwarszit.

Kinderloos

Een paar weken geleden was ik op de verjaardag van hun oudste zoontje, die 9 werd. Reuzegezellig, ik ben met plezier druk geweest met drankjes en hapjes, de vaat en opruimen toen de gasten weg waren. Mijn zusje vroeg toen of ik de week daarop een dag vrij kon nemen om kinderen naar een theater te brengen waar ze het kinderpartijtje zouden vieren. Alles had ze al geregeld, tickets, feestmutsen, ballonnen. Ze had erop gerekend dat ik wel zou rijden. Nu heb ik het in deze periode enorm druk op mijn werk, ik kan er niet zomaar een dag tussenuit. Toen ik dat zei, stond ze meteen op haar achterste benen. Zij had het als moeder al zwaar genoeg, dat ik weigerde haar te helpen nam ze mij enorm kwalijk. Volgens haar kwam mijn houding voort uit het feit dat ik kinderloos ben en dus egoïstisch.

Gekwetst

Ik ben weggegaan zonder de rest van haar verhaal af te wachten. Inmiddels ben ik gebeld door mijn moeder, die ook vindt dat ik best een dagje vrij zou kunnen nemen. Dat ik tot op het bot ben gekwetst door mijn zusje, werd door haar weggewimpeld. Ineens twijfel ik aan de waarde van onze familiebanden en daarover voel ik me ongelooflijk verdrietig.”

Interview: Tineke Beishuizen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden