null Beeld

Tips tegen pesten op het werk

VrouwOnline.nl

Meer dan de helft van de vrouwen voelt zich wel eens gepest of geïntimideerd op de werkvloer

Meer dan de helft van de vrouwen voelt zich weleens gepest of geïntimideerd op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek waarvoor 25.000 volwassen vrouwen zijn ondervraagd, zo meldt The Sunday Times. Wij geven wat tips tegen pesten op het werk.

1. Opnieuw controle krijgen

Erken hetgeen wat je meemaakt als pesten zodat je gewapend bent tegen het feit dat anderen het misschien afschilderen als iets waarmee je moet leren leven. Het helen van de wond kan pas beginnen als je er echt van overtuigd bent dat jou iets wordt aangedaan, wat de anderen ook ervan mogen denken. Jij alleen kent je volledige situatie.

2. Het plannen van acties

Ontdek alles wat er te vinden is over pesten op de werkvloer. Lees boeken, surf op het internet en probeer indien mogelijk in contact te komen met lotgenoten. Ondervind alle misvattingen die bestaan over het onderwerp (bijvoorbeeld: Het is eigenlijk streng maar dynamisch management)

3. Onderneem actie

- Hou een logboek bij. Brieven, mails, gesprekken, gevoelens, gebeurtenissen moeten bijgehouden worden of in detail besproken worden. De pester kan individuele incidenten misschien nog verklaren met een leugentje of met wat misleiding maar het is praktisch onmogelijk om het patroon te ontkennen.

- Bij elke verdere dubieuze kritiek substantiële en kwantificeerbare bewijzen vragen. Wanneer dit niet gebeurt, meld dan dat de pester ervoor kiest om niet te antwoorden. Wanneer er nog steeds geen gehoor wordt gegeven aan jouw wens tot bewijsmateriaal, geef dan in een schrijven aan dat valse verklaringen afleggen of het niet kunnen toelichten van aantijgingen een vorm van pesten is.

- Geef aan je werkgever een professioneel dossier. De pester geniet ervan mensen tegen elkaar op te zetten dus tracht een zo goed mogelijke relatie te behouden met hiërarchie en collega’s tijdens het kenbaar maken van de klacht. Vermeld dat de pester er genoegen in schept om mensen tegen elkaar op te zetten door manipulatie en toe te kijken hoe anderen elkaar kapot maken.

- Tracht bij interactie met hoger management de focus te leggen op het financiële en juridische aspect. Misschien is de pester wel te duur om te houden. Stel hen ook op de hoogte van de informatie die je gevonden hebt op het internet en dat die informatie gebaseerd is op een analyse van in totaal duizenden gevallen.

- Zorg dat je ondersteuning krijgt van je omgeving: thuis, vrienden en kennissen. Stel hen ook op de hoogte van de informatie die je online hebt gevonden.

- Ga naar een dokter, want pesten veroorzaakt een continue negatieve stress die je gezondheid kan schaden. Dit kan ook resulteren in een psychische wond hetgeen niet verward mag worden met een psychische ziekte. Een wond heelt met de tijd. Stress is niet de schuld van de werknemer die een te hoge werkdruk niet aan zou kunnen maar een gevolg van het feit dat de werkgever er niet in slaagt een veilige werkplek te creëren en te behouden.

- Lees over Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) of Posttraumatic Stress Disorder (PTSD). Dit is een psychische reactie op het misbruik en trauma dat je beleefd hebt en wordt gecategoriseerd onder de angststoornissen.

- Indien een psychische stoornis wordt vastgesteld, laat dit dan noteren en neem deze aantekening mee in je dossier. Op deze manier is er een bewijs en is het officieel.

4. Kleine overwinningen

Last, but not least. Tracht kleine overwinningen te behalen. Probeer op een rustige manier je gelijk te halen over ogenschijnlijk kleine details en onjuistheden die de pester verkondigt. Wie weet realiseert iemand anders zich ook ooit wat voor gespuis je pester is.

Kijk voor meer tips op Pestenophetwerk.net.

Meer weten over het onderzoek? Kijk dan op NU.nl.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden