null Beeld

Tips voor meer geld

VrouwOnline.nl

Heb je het financieel niet makkelijk op het moment? De toekomst kan er zomaar heel anders uitzien. Kijk maar naar Olcay Gulsen, zij had niet eens geld om benzine te betalen toen ze net begon met ondernemen. Wij geven je tips voor meer geld.

Heb je het financieel niet makkelijk op het moment? De toekomst kan er zomaar heel anders uitzien. Kijk maar naar Olcay Gulsen, zij had niet eens geld om benzine te betalen toen ze net begon met ondernemen. Wij geven je tips voor meer geld.

Olcay Gulsen werd op haar 21e ondernemer, maar in het begin had ze het allesbehalve breed. 'Ik had geen startkapitaal, ik had geen geld om de benzine van mijn auto te betalen', zegt de SuperTrash-eigenaar in een bijlage van De Telegraaf.

Gulsen (33) wilde vanaf jonge leeftijd al slagen in de zakenwereld. 'Uit een drang om mezelf te bewijzen en neer te zetten. De combinatie van armoede, gezinsgeweld en dus een gevoel van onveiligheid heeft ervoor gezorgd dat mijn droom steeds groter werd. Ik wilde heel sterk mijn eigen toekomst gaan bepalen.'

Het was een bewuste, maar tegelijkertijd onverantwoorde stap, want Gulsen had eigenlijk helemaal niet genoeg geld om iets op te zetten. 'Serieus, ik heb een keer bij een klant in Friesland zonder benzine gestaan. Ik schaamde me er op dat moment wel voor: dat ik die drang had, maar niet de financiële middelen.'

Toch is het haar gelukt, dat vinden wij inspirerend.

Tips voor meer geld

Genoeg geld geeft onafhankelijkheid en vrijheid. Hier een paar stappen om je op weg te helpen.

1. Start met een overzicht

Maak voor jezelf een overzicht (op papier of in een spreadsheet) van je netto inkomen en uitgaven. Het is belangrijk om te weten hoeveel geld je per maand nu precies te besteden hebt. Tel alle inkomsten bij elkaar op en trek daar alle vaste lasten van af (inclusief sparen). Dan weet je hoeveel geld je vrij te besteden hebt per maand en krijg je inzicht in je vaste lasten (misschien kunnen die omlaag?).

2. Minimaliseer schulden en vaste lasten

Heb je schulden of sta je rood? Los het zo snel mogelijk af. De rente die je over schulden betaalt zijn weggegooid geld. Gespreid betalen bij een online winkel kost je bijvoorbeeld 18% op jaarbasis. Betaal zo weinig mogelijk met je creditcard(s), deze rekenen vaak ook rente.

Vaste lasten zijn kosten die steeds terugkeren zoals de verzekering, telefoon-, internet- en energierekening. Deze kosten snoepen elke maand vrije bestedingsruimte bij je weg. Kijk dus eens kritisch naar je vaste lasten. Kan het misschien goedkoper? Is het misschien eens tijd om dat blad eens op te zeggen?

3. Koop minder

Dit wil je misschien niet horen: koop minder. Hoe doe je dat? Vraag je bij elke uitgave af of je het echt nodig hebt en of het je echt gelukkiger maakt. Vaak zal antwoord toch 'nee' zijn. Kritischer omgaan met je geld zorgt ervoor dat je meer overhoudt voor de dingen die écht wilt.

Tip: Gooi al je muntgeld in een spaarpot. Het voorkomt impulsaankopen en je hebt altijd wat geld achter de hand voor als je het echt nodig hebt.

4. Meer verdienen

Klinkt logisch: extra geld krijg je vooral door meer geld te verdienen. Denk eens na of je misschien ergens extra inkomsten vandaan kunt toveren. Verkoop de spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats, zet je talenten aan het werk, begin een webshopje, ga een extra dag werken, help iemand ergens mee tegen een vergoeding… er zijn veel manieren om wat extra geld te verdienen. En alle beetjes helpen.

5. Spaar

Spaar. Spaar altijd. Spaar voor de toekomst, voor noodgevallen, voor het verwezenlijken van dromen. Zet elke maand automatisch geld opzij en blijf er daarna vanaf. Beschouw je spaarcentjes niet als besteedbaar inkomen, maar als appeltje voor de dorst. Zo groeit je spaargeld langzaam, en zodra je het nodig hebt kun je het gebruiken. Blijf daarna wel gewoon weer doorsparen. Je kunt spaardoelen stellen waarin je bekijkt hoeveel geld je voor een bepaalde datum nodig hebt, aan de hand daarvan kun je berekenen hoeveel geld je per maand opzij moet zetten.

6. Volhouden

Als je eenmaal bewuster met je geld omgaat zul je zien dat het steeds gemakkelijker gaat. Wees dankbaar voor het geld dat je hebt, het geeft je zelfstandigheid en vrijheid. Dus geef het alleen uit aan de dingen die belangrijk voor je zijn, dan haal je er meer voldoening uit.

En als je het helemaal zat bent kun je altijd nog kiezen voor een leven zonder geld, zoals zakenman Mark Boyle deed...

Bron: BuzzE en So Chicken

Eerder verschenen op VrouwOnline

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden