null Beeld

Tips! Zo houd je inbrekers buiten de deur

Hoeveel sloten er op je deur zitten kan ze gestolen worden. Als ze willen, komen inbrekers toch wel binnen, en dan vooral via de achterdeur. En heb je een huurwoning? Dan heb je helaas dubbel pech. Gelukkig kun je wel iets doen.

Vera Klandermans

1 minuut hebben inbrekers nodig om een slot van een woning open te krijgen. Vooral huurwoningen zijn in trek bij inbrekers: die zijn vaak minder goed beveiligd dan koopwoningen. En als ze inbreken, doen ze dat het liefst via de achterdeur: dat slot is meestal makkelijker open te krijgen dan dat op de voordeur. Volgens de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) hebben achterdeuren vaak een zwak aluminium beslag dat bevestigd is met een paar luttele schroefjes. Met behulp van een schroevendraaier en een grote tang is zo'n slot door inbrekers makkelijk open te breken.

Steeds inventiever

Sybren van der Velden is landelijk projectleider woninginbraak en vertelt in een persbericht: "Inbrekers worden steeds inventiever. Inbreken met behulp van een schroevendraaier of koevoet komt nog steeds veel voor. Een andere populaire methode is 'flipperen', waarbij de dief met een hard stukje plastic een deur die niet op slot is gedraaid, weet te openen. Een nieuwe methode heet kerntrekken, ook wel cilindertrekken genoemd. Hierbij opent de inbreker het slot door met een instrument hard aan de kern (dit is de cilinder waar je je sleutel insteekt) te trekken, waardoor deze afbreekt."

Anti-inbraaktips

Gelukkig kun je wat extra maatregelen treffen zodat jouw huis geen doelwit wordt van een inbreker.

  • Zet ladders en ander klimmateriaal zoals een kliko of tafel vast of haal deze uit het zicht.
  • Plaats anti-inbraakstrips op elke deur, zo voorkom je onder andere het flipperen.
  • Plaats een brievenbusafschermer om ‘hengelen’ te voorkomen.
  • Laat een bewoonde indruk achter als je het huis verlaat. Laat de koffiekopjes staan, maar haal waardevolle spullen uit het zicht.
  • Maak een Whatsapp-groep aan met de buurt zodat jullie gezamelijk een oogje in het zeil kunnen houden. Uit onderzoek blijkt dat dit goed werkt.

Ben je van plan wat extra sloten op je deur te zetten? Zo houd je de sleutels uit elkaar:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Parool. Beeld: Istock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden