Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

Gezondheidsraad

Toch geen voorrang bij boosterprik voor mensen die Janssen-vaccin kregen

Eerder werd gespeculeerd dat mensen die een Jansen-vaccin kregen eerder in aanmerking konden komen voor een boosterprik. Nu lijkt dit toch niet te gaan gebeuren.

Erandi GodinezGetty Images

De Gezondheidsraad heeft namelijk vandaag een advies naar buiten gebracht waarin staat dat er bij de boosterprik geen onderscheid wordt gemaakt tussen eerder gekregen vaccins.

Boosterprik voor álle volwassenen

Daarnaast adviseert de raad om iedereen boven de 18 een boosterprik te geven, waarbij ouderen voorrang krijgen. Ook gaat hun voorkeur er naar uit om alle boosterprikken te zetten met de vaccins van Pfizer/BioNTech. Ongeacht welk vaccin mensen bij de eerste inentingsronde hebben gehad. Ook moet er minimaal zes maanden tijd zitten tussen de laatste vaccinatie en de boosterprik.

Geen onderscheid tussen eerder gekregen vaccins

Volgens de Gezondheidsraad is een boosterprik voor alle volwassenen belangrijk, omdat er tekenen zijn dat de bescherming die de vaccins bieden tegen het coronavirus na verloop van tijd afneemt. De inenting van Janssen en AstraZeneca bieden een lagere bescherming tegen bijvoorbeeld ziekenhuisopname bij corona dan de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Maar volgens de Gezondheidsraad is dat verschil vrij klein. Daarnaast zou onderscheid maken tussen de vaccins kunnen leiden tot vertraging van de boostercampagne.

Geen voorrang voor mensen met medische aandoening

Volgens de Gezondheidsraad is er geen aanleiding om mensen met een medische aandoening voorrang te geven voor een boosterprik. Er zijn namelijk geen gegevens die erop wijzen dat de vaccins minder goed werken voor deze groep mensen. Uitzondering zijn de mensen met een ernstige immuunstoornis, zij hebben om die reden dan ook al een derde prik gekregen.

Wie krijgen de boosterprik als eerst?

Op dit moment is het zo dat iedereen van 60 jaar of ouder een boostervaccinatie kan aanvragen. Sinds vorige week kunnen 80-plussers de extra prik al komen halen. Ook 18-plussers die bijvoorbeeld in de zorg werken krijgen de boosterprik binnenkort aangeboden. Het kabinet zei drie weken geleden al van plan te zijn álle volwassenen op termijn een extra prik aan te bieden.

Heeft Nederland corona misschien een beetje onderschat? Mensen die in de zorg werken geven antwoord:

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden