vaccin Beeld Getty Images
vaccinBeeld Getty Images

Toch niet goed beschermd? OMT twijfelt aan immuniteit Janssen-vaccin na twee weken

Met het Janssen-vaccin heb je maar één prik nodig om volledig beschermd te zijn tegen het coronavirus. Na veertien dagen zou dit vaccin volledig werken, maar het Outbreak Management Team twijfelt nu of dit wel voldoende bescherming biedt tegen de deltavariant.

De grote corona-uitbraken zorgen voor twijfels alom.

Janssen-vaccin

Nadat je gevaccineerd was met het Janssen-virus mocht je sinds de versoepelingen gelijk na het prikken al een horecagelegenheid betreden of een festival bezoeken. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge liet met aanvang van de versoepelingen weten dat hij de voordelen van de grotere vrijheid belangrijker vond dan de eventuele nadelige gevolgen ervan, maar kwam daar al snel op terug.

Twee weken wachten

Nu geldt de regel dat je pas na twee weken wachten als ‘volledig gevaccineerd’ wordt gezien nadat je je Janssen-vaccin hebt gehad. Of deze langere wachttijd echter genoeg is, is nog een vraagstuk. “Het is nog de vraag in hoeverre deze veertien dagen na vaccinatie inderdaad al volledige immuniteit bieden tegen de deltavariant”, aldus het OMT.

Besmettelijkere deltavariant

Omdat de deltavariant van het coronavirus een stuk besmettelijker lijkt te zijn, wordt er momenteel gekeken of de wachttijd niet aangepast moet worden naar een langere periode. De Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij deze zaak “goed wil bekijken” en snel met meer duidelijkheid komt.

Wat is nou eigenlijk belangrijker, handen wassen of afstand houden?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Metronieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden