Toespraak André van Duin en verschillende online optredens: dít staat 4 en 5 mei op het programma Beeld BrunoPress
Toespraak André van Duin en verschillende online optredens: dít staat 4 en 5 mei op het programmaBeeld BrunoPress

Toespraak André van Duin en verschillende online optredens: dít staat 4 en 5 mei op het programma

Ook dit jaar zien de Nationale Herdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei er vanwege de coronacrisis anders uit dan normaal. Toch staan er wel een aantal activiteiten op het programma.

RedactieBrunoPress

We zetten alles voor je op een rijtje:

4 mei

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.

De Nieuwe Kerk

Rond 19.00 uur vindt in De Nieuwe Kerk een herdenkingsprogramma plaats. Schrijver Roxane van Iperen houdt dan de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe. Sopraan Laetitia Gerards verzorgt een muzikaal optreden, onder begeleiding van enkele leden van het Metropole Orkest. Ook vier personen, onder wie staatssecretaris Paul Blokhuis, vertellen kort waarom en voor wie zij om 20.00 uur stil zijn.

Op de Dam

Daarna is de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Aan het begin leggen de koning en koningin de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Vanwege de coronacrisis is de Dam net zoals vorig jaar niet openbaar toegankelijk. Op een geselecteerd gezelschap na, zal het plein dan ook weer leeg zijn tijdens de herdenking.

André van Duin

Daarna volgt de Taptoe en is het net als ieder jaar om 20.00 uur in heel Nederland twee minuten stil. Op de Dam houdt de 19-jarige Amara van der Elst een spoken word-voordracht. Ook cabaretier en presentator André van Duin (73) zal dit jaar bij de Nationale Herdenking op de Dam een toespraak houden. Dat maakte Gerdi Vergeet, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, eerder bekend.

Koning Willem-Alexander zal dit jaar geen toespraak houden. In 2020 nam hij wel zelf het woord, maar dit had te maken met de viering van 75 jaar vrijheid.

5 mei

Een dag na de dodenherdenking vieren we dat Nederland in 1945 is bevrijd en sindsdien in vrijheid leven.

Bevrijdingsfestivals

Normaal wordt dit feestelijk gevierd met diverse Bevrijdingsfestivals, maar deze feesten kunnen dit jaar wederom niet doorgaan. De veertien Bevrijdingsfestivals bieden op 5 mei wel een gratis online programma aan, met meer dan 200 verschillende online optredens en activiteiten. De Ambassadeurs van de Vrijheid, Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbinden de festivals met een livestream vanaf de vliegbasis in Gilze-Rijen.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Verder maakte chefkok en schrijfster Yvette van Boven dit jaar speciaal voor 5 mei het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep. Bereid de soep en deel ‘m met je buren of vrienden.

5 mei-lezing

De 5 mei-lezing dient als inspiratiebron voor het debat over vrijheid. Ieder jaar nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een spreker uit om de 5 mei-lezing te houden. Dit jaar houdt bondkanselier Angela Merkel via een live-verbinding vanuit Berlijn de 5 mei-lezing.

5 mei-concert

Traditiegetrouw wordt ook dit jaar Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei-concert bij het Koninklijk Theater Carré. Helaas vindt dit concert niet buiten, maar binnen plaats. Vanuit de grote zaal verzorgen het Metropole Orkest, onder leiding van Miho Hazama, de diverse artiesten en de performers van ISH Dance Collective een feestelijk online-programma. Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1. Onder anderen Stef Bos, Maan, André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir treden dit jaar op.

Dít is het verhaal achter de strik-broche die Máxima droeg tijdens Bevrijdingsdag 2019:

Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden