null Beeld

‘Toevallige foto’ van Dordtenaar Peter Paul gaat via Apple de héle wereld over

Een gewone foto, gemaakt door Dordtenaar Peter Paul tijdens een stedentripje, is zomaar het middelpunt geworden van een campagne van wereldmerk Apple.

Tessa Heinhuis

Het kiekje dat Peter Paul van der Hout maakte, hangt op dit moment op zeker 10 plekken in de wereld: China, Engeland, Mexico, Canada, Japan, Frankrijk, India, Italië, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Lekker spontaan

Op de afbeelding staat zijn handtekening: 'by Peter Paul H.' "Toch wel heel leuk'', zegt de Dordtenaar. Van der Hout maakte de foto tijdens een bezoekje aan Zutphen, afgelopen december. "Op dinsdag maken mijn vriendin en ik vaak stedentripjes. Dit keer was het Zutphen."

In de Marstunnel hangt het lichtkunstwerk van Herman Kuijer: er zijn dan wel duizenden lampjes te zien. "Ik liep achter mijn vriendin en de lampen veranderden steeds van kleur. Dan waren ze paars en dan weer geel. Ik maakte daar een foto van.'' Maar hij wist toen natuurlijk niet dat nou juist die éne foto de wereld zou veroveren.

En daar gaat het om

Voor het plaatje gebruikte Van der Hout zijn smartphone, een iPhone 6s. Al zijn foto's worden daarmee automatisch naar de populaire applicatie Flickr gestuurd, waar heel de wereld ze kan zien. Enkele maanden later ontving Van der Hout een mailtje van het reclamebureau van Apple. Of ze zijn foto mochten gebruiken voor een wereldwijde reclame voor de iPhone 6. "Ze hebben van over heel de wereld 70 foto's er uit gepikt. Ik denk vanwege de kleuren om te laten zien hoe goed die er uit komen met deze camera. Want ik heb er wel 10.000 foto's op Flickr staan en deze zou voor mij op plek 7200 hebben gestaan.''

En of de Nederlandse man nu schathemeltje rijk is na deze faam? Van der Hout: "Ik heb er zo'n 500 euro voor gekregen. Ik heb het nooit voor het geld gedaan. Bijzonder dat je foto overal hangt, toch?''

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Makkelijk de deur door (met een elastiek).

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden