null Beeld

Top 25 haarvragen

VrouwOnline.nl

Zit je regelmatig met je handen in het haar of ben je gewoon toe aan iets nieuws? Kapper John Beerens geeft advies! Hieronder vind je de top 25 haarvragen met het advies van John.

Zit je haarvraag er niet bij of heb je ander advies nodig? Aarzel niet en reageer!

1. Haar snel vet

Mijn haar wordt erg snel vet, niks helpt! Kan jij mij misschien helpen?

Er zijn speciale shampoos voor een vette hoofdhuid die je zou kunnen proberen. Wat wel heel belangrijk is, is om het haar niet te vaak te wassen.

Hoe vaker je het haar wast, hoe meer je de talgklieren stimuleert.

Daardoor wordt je haar ook steeds sneller vet.


2. Overgang

Heeft de overgang ook invloed op je haar ?

Wanneer je in de overgang komt, krijg je veel hormoonveranderingen.

Dit heeft zeker invloed op het haar. Zo kan het zijn dat de structuur van het haar verandert en het anders valt dan voorheen. Ook de kleur kan veranderen. Het kan dus goed zijn dat dit bij jou ook zo is.

Hopelijk hebben we je zo voldoende geholpen!


3. Allergisch voor haarverf

Ik wil graag mijn haar een keer kleuren, maar ben ontzettend allergisch voor haarverf. Niet voor de ammoniak maar echt voor de verf zelf. Heb je niet iets anders wat ik kan gebruiken?

Ideaal voor jou is, om met folies een kleuring te doen. Zo vermijd je het contact met de verf op de hoofdhuid en krijg je leuke verschillende tinten in je haar. Het is altijd lastig om 2 problemen tegelijk op te lossen maar het kan wel. Om van je vette hoofdhuid af te komen raad ik je aan om je haar te wassen met silk therapie shampoo. Deze shampoo reinigt het haar goed en zorgt ervoor dat alle vette deeltjes van de hoofdhuid los gaan. Was het eerst om de dag en goed stevig. Was het na 2 weken om de 2 dagen en dan ook steeds minder stevig wassen. Houd dit ritme dan zo aan en bouw het rustig af. Als je altijd iedere dag je haar wast versnel je de talg productie en krijg je sneller een vette hoofdhuid. Dus 2 a 3 keer per week met de juiste shampoo wassen moet het probleem verminderen.

Voor je droge punten raad ik je aan om een vochtinbrengende conditioner of masker te gebruiken. Deze bevat fruitzuren en vochtinbrengende delen die het haar goed verzorgen. De fruitzuren sluiten de haarschubben en zorgen dat de ph waarde van het haar weer normaal wordt.

Gebruik conditioners en maskers altijd alleen in de lengtes van het haar, dat is de plaats waar het nodig is. Met deze producten ben je dus van je probleem af.

Wat je zou kunnen gebruiken is een serum. Dit product gebruik je in nat en/of in droog haar. Dit brengt het vochtgehalte van je haar weer in balans. Dat is heel belangrijk als je haar wat droger is! Hopelijk gaat dit zo lukken voor je en heb je weer fijn, zacht glanzend en handelbaar haar.

4. Kappersangst

Hoe kom ik van mijn kappersangst af?
Jarenlang had ik een fijne kapper. Nooit problemen, altijd goed gekapt, totdat deze kapper ermee ophield. Vanaf dat moment is het niet meer goed gekomen. Ik heb al verschillende kappers gehad. Maar ze lijken me niet te begrijpen. Ook al neem ik 5 minuten de tijd om uit te leggen wat ik wil, dan nog doen ze iets heel anders. Moet ik leren om een speciale kapperstaal te spreken? Iedereen in mijn omgeving vindt naar de kapper gaan leuk; mijn weerzin tegen kappersbezoekjes groeit met de dag. Ik vrees dat als het zo doorgaat, ik het vertrouwen in kappers helemaal verlies en ik zelf naar de schaar grijp!

Het is inderdaad voor de kapper heel belangrijk om goed naar de wensen van de klant te luisteren, veel vragen te stellen om er op die manier achter te komen wat de klant echt wil. Een goede communicatie is het halve werk. Wij vinden dit net zo belangrijk als het knippen zelf en nemen hier dus ruim de tijd voor. Je bent dan ook van harte welkom bij ons in de haarstudio, zodat we je een keer kunnen adviseren en helpen.

5. Verven of wachten?

Ik heb een vraag over mijn haar.
Ik heb het ongeveer 2 maanden geleden geverfd, in een soort koper/rood tint. Nu is de kleur er bijna uit, maar het is ook nog niet helemaal mijn eigen kleur. Ik zou het graag weer mijn eigen kleur hebben, maar ben bang dat die geverfde kleur dan ook weer vervaagt. Wat kan ik het beste doen? Het weer laten verven tot mijn eigen kleur? Of wachten tot de kleur er helmaal uit is?

Roodtinten en fellere kleuren zitten van nature niet in het haar en daarom vervagen de kleuren snel uit het haar. Nu kun je daar speciale shampoos voor gebruiken en conditioners die extra kleurdelen in het haar aanbrengen zodat de geverfde pigmenten langer in het haar blijven zitten. Met een speciaal color lock verzorging houd je dus de kleur en de glans langer in het haar. Door je haar te verven met een amoniavrije verving, beschadig je het haar ook nauwelijks en zal de kleur ook langer in het haar blijven. Een goede thuisverzorging en een goed verfproduct houdt een kleur ook langer in het haar. Je kunt je haar weer gewoon terugverven naar je eigen kleur maar als het haar erg beschadigd is met de vorige kleuring kan het zijn dat deze kleur ook zal vervagen. Maar met de juiste verzorging en een goed kleurmerk kun je je haar weer terug laten verven naar je eigen kleur.

6. Teerzeep voor het haar

Mijn dochter heeft erg veel last van psoriasis. Op dit moment gebruiken we teerzeep om het op haar hoofd onder controle te krijgen en dat werkt prima (helaas ruikt het niet echt lekker). Bijwerking van de teerzeep is klitten. Is er een product wat geen laag legt over de hoofdhuid, maar wel het haar makkelijker doorkambaar maakt?

Je zou dan het beste voor een spray conditioner kunnen kiezen. Dit is een luchtig product en blijft niet op de hoofdhuid achter. Je kunt het specifiek op de klitten in het haar sprayen even zijn werk laten doen en dan makkelijk doorkammen.

7. Haar zilver kleuren

Ik wil graag mijn haren zilver kleuren, hoe moet ik dat doen, bij de kapper zeggen ze dat dat niet gaat.

Het is eventueel wel mogelijk, maar afhankelijk van de kleur van je haar nu. Je kunt er sowieso wel vanuit gaan, dat het meerdere keren gekleurd moet worden. Ook afhankelijk van de kleur van je haar nu. Maar we kunnen je haar zo licht mogelijk kleuren, dus zo wit mogelijk, en als je het dan thuis wast met de zilvershampoo, dan kun je wel een mooie kleur krijgen en behouden.

8. Grijze haren

Helaas beginnen de grijze haren tevoorschijn te komen in mijn middenscheiding. Ik heb mijn haar nog nooit geverfd en eigenlijk wil ik dat ook niet. Is er nog een andere oplossing om de grijze haren te laten verdwijnen. Ik heb ooit gehoord dat er een middel bestaat om zonder te kleuren of te verven je oude haarkleur weer tevoorschijn haalt op de markt is.

Om je grijze haren echt weg te werken moet je het verven. Je kunt het ook door middel van highlights camoufleren. Het product wat jij benoemd kennen wij niet, dus daar kan ik je halaas geen advies over geven. Dus onze oplossing om het grijze haar weg te krijgen is toch echt verven.

9. Tips voor mensen zonder haar

Zou het ook eens mogelijk zijn om eens wat leuke tips te geven (bv sjaals of zo) voor mensen die geen haar hebben door ziekte. Ook zij willen er leuk uitzien en je haar is toch eigenlijk DE Blikvanger bij binnenkomst!!

Je hebt groot gelijk dat je er leuk uit wil zien, en daarom is het ook goed te begrijpen dat je graag wat leuke tips wil hebben. Het is voor ons moeilijk om op deze manier een advies te geven. We kunnen via de mail niet zo makkelijk kleur bepalen die bij je huid kan passen. Want je kan inderdaad veel doen met sjaaltjes, maar ook zeker met een leuke hoed, of voor een casuel look een vlotte pet!

Wanneer je de kleur van bijvoorbeeld je sjaal of je hoed afstemt op de kleuren van je kleding creëer je een rustig geheel. Alles past bij elkaar, dat is wel het mooiste.

Als je je erg stoort aan het feit dat je geen haar hebt, en dus geen verandering in een `kapsel` kan creëren, kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een hoedje te dragen omdat je het niet gewend bent. Het kan juist daarom erg leuk staan. En het maakt tenslotte je outfit wel compleet!

10. Zwanger en roos

Sinds ik zwanger ben, heb ik enorme last van roos. Ik heb allerlei anti-roos shampoos geprobeerd, variërend van duur tot goedkoop, maar niets helpt. Weet jij misschien nog iets?

Naast een anti roos shampoo zou je ook een speciale lotion als kuur kunnen gebruiken. Deze druppel je een keer per week op gewassen haar op de hoofdhuid. Wanneer de kuur op is, geheel afmaken, is de behandeling voltooid. Deze kuur kun je meerdere keren per jaar herhalen.

11. Haar sneller laten groeien

Heb je tips hoe je haar sneller gaat groeien?

Er zijn geen middelen waardoor het haar sneller groeit.

Vaak merk je wel dat wanneer het warm weer is het haar sneller groeit.

Wel is het belangrijk als je je haar lang wil laten groeien, je goed moet bijhouden dat je het af en toe toch knipt omdat je anders gespleten puntjes krijgt.

Helaas kunnen we je niet aan iets helpen waardoor je haar sneller gaat groeien.

12. Last van mijn hoofdhuid

Ik heb de laatste tijd erge last van mijn hoofdhuid: veel jeuk en last van talg en huidschilfers. Ik weet dat ik tegen weinig shampoosoorten kan en gebruik al speciaal kappers shampoo en vrijwel geen stylingsproducten. Af en toe gaat het geheel ook gepaard met erg veel haaruitval. En ik weet niet meer wat ik er verder aan kan doen. Kortom: help me!

Meestal komen hoofdhuidproblemen van binnen uit. Dus misschien heb je de laatste tijd veel stress gehad, of heb je nog niet zo lang geleden een operatie gehad, ivm de narcose. En misschien ben je (andere) medicijnen gaan gebruiken. Of wat nog zou kunnen is dat je vaak gewisseld hebt tussen verschillende shampoos. Misschien ben je allergisch voor een bepaald product.

Wat belangrijk is om te doen is om het haar goed te blijven verzorgen. Probeer je haar niet te overdreven vaak te wassen en als je het wast gebruik een zachte shampoo.

13. Groen haar, wat nu?

Ik heb een vraagje. Mijn haar is groen geworden. Ik had het eerst blond geverfd en daarna met een spoeling weer terug naar mijn eigen haarkleur. Nu is het probleem ik krijg langzamerhand groen haar. Weten jullie wat ik hier aan kan doen?

Dit is een heel theoretisch verhaal wat vaak voorkomt als je van blond naar donker gaat. Dit kan ook nooit met een semi permanente kleuring. Maar altijd kleuren met een permanente kleuring. Dus met een echte verf. Om dit op te lossen moet je naar een specialist gaan, dus een kapper die hiervoor geleerd heeft en alles voor in huis heeft om het juiste resultaat te bereiken. Zelf ga je het misschien alleen maar erger maken.

14. Knippen of snijden?

Kappers knippen met de schaar, en snijden soms haar met een mesje, wat is het verschil? En waarom gebruik je soms beide 'technieken'?

Het verschil is dat je met snijden de punten dunner laat uitlopen waardoor je een piekerig kapsel kunt krijgen. Ook wordt vaak aan de contour in het gezicht en in de nek de haren gesneden voor een zo zacht mogelijke overloop van je haar.

15. De verf pakt niet!

Ik heb weleens mijn haren geverfd en zelfs bij de kapper laten doen, maar mijn haar is na een paar weken alweer mijn eigen kleur. Zelfs toen ik het een keer echt pikzwart had geverfd en er gezegd werd dat dit echt alleen eruit kan groeien. Hoe kan dit en als ik straks grijs word hoe kleur ik dan mijn haar?

Het is inderdaad vreemd dat je haar geen chemisch pigment vast houd. Het komt niet zo heel vaak voor maar je bent een van de weinigen. De reden hiervoor is niet duidelijk. Maar wanneer je straks grijs word veranderd je haar. Je eigen pigment verdwijnt, waardoor je grijs word, en hierdoor veranderd ook de kwaliteit en poreusiteit van je haar. Het kan zijn dat je op dat moment wel je haar kan verven en dat het dan ook blijft zitten.

16. Haaruitval

De winter begint er weer aan te komen. En ik merk dat ik ieder jaar rond deze periode veel last heb van haaruitval. Is dat normaal en wat kan ik hier aan doen?

Je hebt in ieder geval 2 periodes in het jaar dat je haaruitval meer is als anders. Zolang dit niet extreem lang aanhoudt hoef je geen zorgen te maken.

Je verliest gemiddeld 100 haren per dag. De periodes in het jaar waarbij er extremere weersveranderingen plaatsvinden, kan dit aantal dus meer zijn.

Ook kan haaruitval verergeren door stress of een vitamine tekort. Probeer daar ook op te letten.

17. Elke dag je haar wassen slecht?

Ik was mijn haar elke dag. Ik heb erg makkelijk haar, maar men zegt dat het niet goed is om je haar elke dag te wassen. Wat vindt u daarvan?

Iedere dag je haar wassen is helemaal niet erg, als je het maar met een goede shampoo doet. Belangrijk is dat je shampoo vochtinbrengend is. Je kunt op onze site kijken voor meer informatie.

18. Kan de sauna kwaad?

Ik sport veel en ga daarna altijd even in de sauna. Per keer niet langer dan 10 minuten, maar in ieder 1 - 2 keer per week. Kan dat kwaad voor mijn haar? Ik heb dun en weinig haar.

Nee hoor sauna kan geen kwaad voor je haar. Als je het haar goed verzorgd is het geen probleem.

19. Schapenkrullen

Ik had half lang krullend haar wat er iedere keer dor en droog uitzag, daarom heb ik het kort laten knippen. Sindsdien heb ik een hoofd met schapenkrullen en ben er absoluut niet blij mee. Ik probeer het wel te stijlen maar dat is uren werken voor niks: een klein beetje vocht in de lucht maakt mijn uren werk ongedaan. Nu zou ik graag naar een Surinaamse kapper willen om het voor langere tijd te laten straighten. Is dat verstandig voor mijn haar?

Ik zou je absoluut niet aanraden om naar een Surinaamse kapper te gaan. Zij werken daar met producten voor Surinaams kroeshaar en dat werkt vaak niet op ons Europese haar. Wat ik je wél zou aanraden is een zogenaamde chi transformation, dit is een straightbehandeling voor Europees haar op ammoniavrije basis. Hierdoor beschadigt je haar minder dan bij andere behandelingen.

20. Zwanger en dof haar

Ik ben 7 maanden zwanger en heb onwijs droog en dof haar, hoe krijg ik de glans en kracht terug?

Je haar glanst alleen als het gezond is. Heb je momenteel droog haar dan kun je de glans door middel van een glansspray op je haar terug krijgen. Dit kun je in het begin ook wel doen. Maar belangrijk is voorral dat je het goed verzorgt. Ook bestaan er shampoos en conditioners met ‘zijde’ bestanddelen. Wanneer je je haar wast met deze shampoo komen deze zogenaamde ‘zijde’ werkstoffen vrij. Zijde heeft de eigenschap het vocht in je haar vast te houden. Zijde zit ook in de conditioner. Wanneer je daarnaast in nat en in droog haar de pure zijde nog gebruikt dan is je haar optimaal verzorgt en het zal weer heel mooi en natuurlijk gaan glanzen.

21. Citroensap in je haar?

Ik had vroeger heel blond haar maar het wordt steeds donkerder. Ik vond mijn blonde haar vroeger juist zo mooi. Nou had ik ergens gelezen dat als je citroensap in je haar doet en dan een middagje in de zon gaat liggen dat je haar daar blonder van wordt. Maar wordt het dan wel mooi en is het niet heel slecht voor je haar?

Ik heb het ook weleens gehoord maar ken daar geen resultaten van. Ik denk dat dit alleen werkt als je al blond bent en als je het iets lichter wilt hebben.

Het zal met donkerder haar niet veel doen. En wat voor kleur je dan krijgt, is dan maar afwachten.

22. Verkeerde kleur

Hoi John, ik heb lang, stijl, donkerblond haar (zo'n 'nietszeggende kleur') en eigenlijk iedere keer als ik het heb laten kleuren bij de kapper is het niet zoals ik het bedoelde. Op zo'n kleurenkaart ziet het er dan toch anders uit. Ik heb ook al eens foto's meegenomen om mijn wens duidelijk te maken, maar toch… Wat kan ik nog (meer) doen?

Helaas dat het bij de kapper niet helemaal duidelijk overkomt! Wij hebben er in principe weinig problemen mee. Het is wel zo dat je haar altijd anders overkomt dan het haar op de kleurenkaarten wanneer het is gekleurd en dit geld ook voor plaatjes die je dan mee neemt. Het is niet zo dat je kleur precies zo overkomt als op de plaatjes. Jij hebt ander haar wellicht een andere ondergrond dan de persoon op de foto. Ons advies: je goed laten adviseren en voorlichten door de kapper.


23. Uitgroei bijwerken
Ik heb een grote bos krulhaar, welke ik in een boblijn draag. Elke 6 weken laat ik de uitgroei bijwerken in mijn originele haarkleur(lichtkoperblond), maar aangezien ik al aardig grijs ben zou ik hiermee willen stoppen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Je zou ervoor kunnen kiezen

om highlights door heel je haar te laten zetten en dit af te bouwen, elke keer minder en zo kun je er langzaam aan wennen en valt je grijs jou en andere mensen veel minder op.

Verzorg je haar wel goed, met eventueel de een zilvershampoo en conditioner speciaal voor grijs haar. Dit zorgt ervoor dat je haar er mooi uit ziet bevat pure zijde en dit geeft je haar een mooi glans en zorgt ervoor dat je haar niet uitdroogt..

24. Pony

Ik ben al een hele tijd aan het bedenken wat ik met m'n haar moet doen! Ik heb lang haar tot ongeveer mijn bhsluiting. Ik heb een rond hoofd, maar ik wil graag een pony. Wat staat het mooiste bij een rond hoofd? Schuin of recht? Mijn voorkeur gaat uit naar recht, maar ben bang dat dit mijn gezicht niet mooi laat uitkomen. Op verschillende sites staan allemaal andere adviezen. Nu zou ik graag van jou willen weten hoe jij hierover denkt. Alvast bedankt!

Als je naar je gezicht kijkt en er zit veel breedte lijn in zoals bij een rond gezicht en je knipt dan een rechte pony ga je een horizontale lijn knippen en dus de breedte benadrukken, een schuine pony heeft meer een verticale lijn en zal dus meer lengte geven.

Bij een smal en lang gezicht zou een rechte pony weer goed zijn.

25. Bob of niet?

Ik heb al jaren hetzelfde kapsel. Lang/steil haar. Nu wil ik echt wat anders. Ik heb een bol/rond gezicht en heb vernomen dat daar een "bob" goed in uitkomt (geen pony?). Nu wil ik wat anders maar men om mij heen denkt dat ik daar spijt van zal krijgen (van lang naar kort). Help, wat moet ik doen. Wat is in en wat staat het best bij een rond/bol gezicht/laag voorhoofd?

De bob is inderdaad helemaal in en zeker als je hem van achter naar voren schuin laat lopen.

Bij een korter voorhoofd is een pony niet aan te raden maar een lok kan dan wel erg goed!

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden