null Beeld

Top 5 mooiste kastelen van Nederland

1. Het Muiderslot

Libelle Admin

Het Muiderslot is een echte middeleeuwse waterburcht: een vierkant kasteel met een ophaalbrug, vijf torens, kantelen en schietgaten. Het kasteel staat in Muiden aan de rivier de Vecht en aan het IJmeer. Extra leuk is veerdienst dit vaart tussen IJburg en het Muiderslot. De boot vertrekt vanuit de haven van IJburg en vaart via Pampus naar het Muiderslot.

2. Slot Loevestein

Slot Loevestein ligt op een unieke plek. Waar Maas en Waal samenkomen en de provincies Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken. In dit oer-Hollandse rivierenlandschap liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Zin in een prinsheerlijke overnachting? In Slot Loevestein kun je vorstelijk ontwaken in de nieuwe Suite & Breakfast, een voormalige commandeurswoning. En voor het diner stap je in een watertaxi die je naar een restaurant in de buurt brengt.

null Beeld


3. De Haar

Kasteel de Haar bij Utrecht is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Bezoek het kasteel met een rondleiding of maak een wandeling in het park. Kasteel de Haar ziet er misschien uit als een middeleeuws sprookje met haar torens, ophaalbrug en weergangen. Maar achter deze indrukwekkende hoge muren schuilt de wereld van weelde en luxe waarin de familie van Zuylen al sinds het begin van de 20ste eeuw leeft. Wonen in dit kasteel is alles behalve middeleeuws!

4. Kasteel Doornburg

Kasteel Doornenburg is gelegen in het prachtige rivierengebied van Waal en Rijn en is al 700 jaar oud. De periode van de Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog zijn belangrijk geweest voor het kasteel. In het kasteel kun je de Middeleeuwen ook echt beleven. Iedere 3e zondag van de maand is de riddergroep Knights of the Four Quarters aanwezig. En wist je dat het kasteel als enige in Nederland een functionerende boerderij binnen de kasteelmuren heeft?

5. Kasteelruïne Valkenburg

De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul, met een geschiedenis die wel terug gaat tot de 11de eeuw! Een andere highlight is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. Door de constante temperatuur van 12 graden is het hier op warme dagen aangenaam koel. En voor de kinderen is de indrukkwekkende roofvogelshow die regelmatig gehouden wordt erg interessant.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden