Zelftest afnemen in je keel? Zó voorkom je dat je gaat kokhalzen Beeld Getty Images
Zelftest afnemen in je keel? Zó voorkom je dat je gaat kokhalzenBeeld Getty Images

Nieuwe registratiemethode

Tot eenderde van coronapatiënten is vanwege andere kwaal opgenomen, behalve op de ic

Sinds afgelopen week houden ziekenhuizen het aantal coronapatiënten op een andere manier bij. Voorheen kwam iedereen die binnenkwam en positief testte op de lijst ‘coronapatiënten’. Nu wordt er onderscheid gemaakt tussen patiënten mét en dóór corona. Dat levert meteen interessante inzichten op, schrijft de Volkskrant.

Leila GraveGetty Images

Dat ziekenhuizen voorheen alle positief geteste patiënten op één hoop gooiden is logisch, schrijft de krant. Want iedereen moet na een positieve test geïsoleerd worden, ook als je eigenlijk vanwege een blindedarmontsteking in het ziekenhuis bent en ‘toevallig’ positief test.

Maar nu het rustiger wordt in de ziekenhuizen worden de cijfers anders genoteerd. Volgens het RIVM helpt dat om zicht op de pandemie te houden.

Eenderde coronapatiënten niet in ziekenhuis vanwege corona

Het Erasmus MC, Amsterdam UMC en UMC Groningen maken al langer onderscheid tussen patiënten die met en patiënten die door een coronabesmetting in het ziekenhuis komen. Zij concludeerden al eerder dat eenderde van de ‘coronapatiënten’ daar ligt om een andere reden.

Niet genept

Dat momenteel eenderde van de patiënten mét corona wordt opgenomen en niet dóór, betekent niet dat we al die tijd ‘genept’ zijn, zoals sommige politici beweren (waaronder Fleur Agema van de PVV). Tot voor kort werden patiënten met een andere opnamereden namelijk in bijna geen enkel ziekenhuis getest, vertelt arts-microbioloog Marjolein Knoester aan de Volkskrant.

“Omdat er nu weinig covidpatiënten in het ziekenhuis liggen, is het aandeel ‘onverwacht positieven’ ineens heel erg groot ten opzichte van de mensen met klachten die passen bij covid-19.”

Op ic nog steeds echt covidpatiënten

Vooral de omikronvariant brengt in die situatie verandering. Niet alleen hebben meer mensen de variant onder de leden, ze merken er ook minder van. Met als gevolg dat het aantal personen met ‘toevallige’ corona onder de leden is toegenomen. Vooral bij jongeren.

Op de ic is dat niet het geval. Daar liggen nog steeds voornamelijk patiënten die dóór corona zijn opgenomen. 90% van alle ic-patiënten ligt daar vanwege een coronabesmetting.

Bron: de Volkskrant

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden