null Beeld

Trending: app ‘Breindebaas’ doorbreekt verslaving

Niet meer naar een afkickkliniek, maar een app om verslaving te doorbreken. Nederlandse onderzoekers werken druk aan dit mobiele hulpje dat 'Breindebaas' gaat heten.

Elselien van Dieren

Volgens onderzoekers Marloes Postel en Elske Salemink moet de app "laagdrempelige zorg voor verslaafden" bieden. Postel omschrijft de app zelf als "online hersenspoelen met een goed doel".

Simpel spel

De app bestaat uit een spel met bedoeling om drankjes met alcohol weg te schuiven, terwijl de niet-alcoholische dranken juist naar de gebruiker toe worden geschoven. Dit zorgt voor het doorbreken van onbewuste denkpatronen, stellen de onderzoekers. Therapeuten passen methodes toe die hetzelfde doel hebben, maar verslaafden vinden de stap naar professionele hulp nu eenmaal vaak moeilijker.

Denkpatronen

Eerdere experimenten toonden al aan dat de kans op terugval in het eerste jaar na een verslaving met ruim 10% kan worden verminderd door het doorbreken van aangeleerde denkpatronen. Het is onduidelijk wanneer Breindebaas daadwerkelijk beschikbaar zal zijn voor de behandeling van verslaving.

Bron: Nu.nl, Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden