null Beeld

Trientje (46): “Het is een voortdurende strijd met de apotheek om dezelfde medicijnen te krijgen”

Steeds meer mensen maken het mee: bij de balie van de apotheek horen ze dat hun medicijn niet leverbaar is. Of ze krijgen niet hun vertrouwde merk mee. Angelique (42) en de kinderen van Trientje (46) moeten het ook vaak met een ander medicijn doen.

Online redactie Libelle

Maandag wordt bekendgemaakt dat het tekort aan bepaalde medicijnen zal verdubbelen. Minister Bruins voor Medische Zorg vertelt aan NOS: "Steeds meer mensen in de wereld hebben toegang tot medicijnen. Dat is op zichzelf heel goed, maar het levert problemen op als je voor een bepaald geneesmiddel maar een of twee producenten hebt."

null Beeld

Angelique de Koning (42) gebruikt onder meer medicijnen tegen reuma en hartritmestoornissen, die vaak niet leverbaar zijn.

"Mijn reumatoloog gaf aan dat ik alleen bepaalde merken mag gebruiken. Maar ja, als ze niet leverbaar zijn, dan zijn ze er niet. Bij het alternatief dat ik dan krijg, merk ik een groot verschil. Ik heb veel meer pijn, voornamelijk in mijn rug. Soms lig ik er van 2 tot 5 uur ’s nachts wakker van. Door de vermoeidheid en de pijn kan ik veel minder doen op een dag. Mijn werk komt er geregeld door in de knel en sporten lukt ook niet meer. Afspraken met vriendinnen moet ik 9 van de 10 keer afzeggen omdat ik geen energie meer heb."

Makkelijker in Spanje

"Erger nog vind ik dat de medicatie die ik slik tegen hartritmestoornissen en migraine de komende maanden niet beschikbaar is. Mijn hartslag is veel onregelmatiger met het andere middel dat ik krijg. Niet dat ik direct in levensgevaar ben, maar het maakt me onrustig en bang. Ook merk ik allerlei gevolgen. Door mijn hogere hartslag heb ik een hogere vetverbranding en val ik af, en ik weeg al zo weinig. Ik heb ook weer 3 tot 4 migraineaanvallen per maand. Gelukkig kom ik voor mijn werk vaak in Spanje, waar mijn medicijn wél goed verkrijgbaar is. Met mijn medisch paspoort krijg ik er zonder problemen mijn eigen merk mee. Ik betaal € 1,20 voor een doosje waar ik een maand mee doe. Absurd, zo makkelijk als het in Spanje gaat vergeleken bij Nederland. Daardoor heb ik nu voor de komende weken genoeg. Over de reumapillen maak ik me nog wel zorgen. Die komen uit Ierland en het kan maar zo dat die straks door een harde Brexit niet beschikbaar zijn."

null Beeld

De kinderen van Trientje van der Vlag (46) kampen met autisme, allergieën en epilepsie, en krijgen elke keer een ander merk van hun medicijnen.

"Bij iets als paracetamol maakt dat niet uit. Maar mijn oudste dochter heeft astma, en krijgt het vaak meteen benauwder. En als mijn zoon met autisme niet zo goed reageert op een ander merk heeft iedereen in zijn omgeving daar last van. Dan ervaart hij meer prikkels, kan hij zich niet goed concentreren op school en reageert hij thuis zijn woede en frustratie af. Hij krijgt Concerta voorgeschreven, maar de apotheek geeft regelmatig een goedkoper merk mee. 'Dat is precies hetzelfde', zegt de baliemedewerker dan. Als ik de lijst met hulpstoffen bekijk, zie ik grote verschillen. En geef ik aan dat onze zoon er anders op reageert, dan is het: ‘Dat verbeeldt u zich maar’. Maar ik zíe het toch gebeuren?"

Voortdurende strijd met de apotheek

"Onze jongste dochter kreeg vorig jaar haar eerste grote epilepsieaanval. Het vinden van een goed medicijn viel niet mee. Van het eerste merk werd ze depressief, van het tweede zelfs suïcidaal. Na een halfjaar was ze eindelijk stabiel en had ze geen aanvallen meer. Omdat het afstellen van de medicijnen zo nauw luistert, mag ze van haar neuroloog alleen dat ene merk, maar de apotheek wisselt nu vrolijk met andere merken. Zo is niet na te gaan waar de aanvallen of bijwerkingen van komen, en wordt het instellen op medicatie verstoord. Heel frustrerend. De voortdurende strijd met de apotheek om dezelfde medicijnen te krijgen, geeft ook veel stress. Wat krijgen we dit keer mee, en hoe pakt dat uit?"

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Marlies Jansen. Fotografie: Robert Alexander
Tot onze grote spijt zijn de portretten van Trientje en Angelique in Libelle 34 niet bij de juiste verhalen geplaatst. De volgorde in dit artikel is de juiste volgorde.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden