Tropische pittige salade
Dit recept is voor 4 personen
Wat heb je nodig?
- 1 papaja
- 1 EAT ME mango
- 1 ananas
- sap en zest (rasp) van 1 limoen
- ½ Spaanse peper, fijngesneden
- 1 el fijngesneden verse koriander
- 1 el fijngesneden bladpeterselie
- 1 el fijngesneden munt
- 2 el sojasaus
- 1 el vissaus
- 2 el olijfolie
- 100 g fijngestampte geroosterde cashewnoten
- 6 gamba’s
- 20 ml sherry
- 2 nestjes glasnoedels
Weetje: Glasnoedels worden gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Ze hebben niet veel smaak van zichzelf maar nemen makkelijk andere smaken in zich op.
Zó maak je het!
Snijd de mango en ananas in blokjes. Schil de papaja en rasp hier dunne reepjes van. Het is de bedoeling dat er lange dunne linten ontstaan, te vergelijken met mie. Doe alles in een kom en rasp er vervolgens de limoenzest overheen en knijp de limoenen erboven uit.
Rooster de cashewnoten 5 minuten in een voorverwarde oven van 200˚C. Laat ze afkoelen en stamp ze fijn (echt niet doen als ze heet zijn, dan krijg je een pasta).
Doe nu de sojasaus, vissaus, olijfolie, fijngesneden Spaanse peper, munt, bladpeterselie en koriander erbij en meng goed door elkaar.
Zet ondertussen een pan met gezouten water op en breng aan de kook. Voeg hier de glasnoedels aan toe. Giet ze meteen af zodra ze gaar zijn en spoel af met koud water. Voeg de noedels aan de salade toe en meng goed. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Maak dan de gamba’s schoon: verwijder de schaal, maar laat het staartje zitten. Haal met een mes het darmkanaal eruit. Meng ze met peper, zout en olijfolie en bak ze in een gloeiendhete pan 1 minuut om en om. Blus af met de sherry.
Leg de gamba’s boven op de salade en sprenkel als laatste de fijngestampte, geroosterde cashewnoten eroverheen.
Bereidingstijd: 15 minuten. Kcal: 495 p.p.
Tip: Een papaja die nog niet rijp is, is juist uitermate geschikt voor deze salade!
Deze tropische pittige salade komt uit aflevering 12 van Claartjes Keuken. Maar er is die aflevering nog meer gemaakt, namelijk: de welkomstcocktail met passievrucht.