Tweede Kamer stemt in met afschaffen bedenktijd abortus Beeld Getty Images
Tweede Kamer stemt in met afschaffen bedenktijd abortusBeeld Getty Images

Tweede Kamer stemt in met afschaffen bedenktijd abortus

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt de vijf dagen bedenktijd bij een abortus afgeschaft. Een meerderheid stemde vandaag in met dit initiatiefvoorstel.

Tara StokdijkGetty Images

En dat is een belangrijke doorbraak.

Weloverwogen beslissing

Het idee achter de verplichte bedenktijd is dat vrouwen zorgvuldig nadenken voordat ze zo’n ingrijpende beslissing zoals een abortus maken. Daar is al jaren veel discussie over. Want is het wel van deze tijd dat vrouwen door de wet tot nadenken worden verplicht? Vrouwen zijn toch prima in staat om zonder verplichting zelf een weloverwogen beslissing te maken?

Bedenktijd bij abortus

In Nederland is er op dit moment niet één medische ingreep waarvoor een verplichte minimale bedenktijd in de wet staat. Dus waarom voor abortus wel? De verplichte bedenktijd wordt nu voor veel vrouwen als overbodig, vervelend en betuttelend ervaren.

Eerste Kamer moet nog instemmen

Nu is er een eindelijk een doorbraak: 101 Kamerleden stemden donderdag voor de afschaffing van de bedenktijd. Slechts 38 leden stemden tegen. Alleen de Eerste Kamer moet er nu nog mee instemmen voordat de bedenktijd officieel geschrapt kan worden.

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden