null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Uit de airfryer: supersnelle en lekkere chewy chocolate chip cookies

Met een airfryer kun je ontzettend veel klaarmaken: patat, kroketten, broodjes, borrelsnacks, maar ook: chocolate chip cookies! In de airfryer zijn ze supersnel klaar en heerlijk chewy.

Koekjes bakken in de airfryer is hartstikke makkelijk, je hebt er niet eens een ander recept voor nodig. In de airfryer zijn de koekjes bovendien bijna twee keer zo snel klaar als wanneer je ze in de oven bakt én door de airfryer worden je koekjes knapperig van buiten en lekker zacht van binnen. Heerlijk dus!

Zo maak je de chocolate chip cookies

Om de koekjes te maken kun je je favoriete chocolate chip cookie-recept nemen en maak je het deeg hiervoor klaar. Vorm vervolgens koekjes van het deeg en bak ze in de airfryer. Omdat de airfryer een stuk kleiner is dan een oven, kun je niet de hele lading in één keer erin doen. Gelukkig kun je koekjesdeeg gemakkelijk bewaren in de koelkast en later opnieuw gebruiken. In een airfryer passen ongeveer vier koekjes in één keer.

De juiste temperatuur

Om de temperatuur te bepalen trek je 15 graden af van de reguliere oventemperatuur van het recept dat je gebruikt. De koekjes zullen op die temperatuur binnen 10 minuten klaar zijn, meestal zelfs al na 5 minuten! Houd ze dus wel goed in de gaten. Als je meer koekjes wilt, kun je daarna meteen weer een nieuwe lading in de airfryer stoppen. Zo kun je de koektrommel helemaal vullen. Je kunt er ook voor kiezen om elke keer maar een paar koekjes te bakken, zo hoef je je ook niet druk te maken dat die hele lading koekjes in één keer opgegeten wordt.

Heb je nog geen favoriet koekjes-recept? Wij vinden dit recept héérlijk:

Dit heb je nodig voor chocolate chip cookies uit de airfryer:

  • 225 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 1/2 cup kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 270 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram pure chocolate chips
  • Handmixer of staande mixer
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Plasticfolie

Zo bereid je de chocolate chip cookies:

  1. Doe de helft van de boter in een pannetje op laag tot middelhoog vuur. Verwarm de boter in het pannetje zonder te roeren. Swirl de boter wel af en toe rond in de pan. De boter zal dan eerst gaan schuimen en dan met steeds kleinere belletjes bruiner worden. Als de boter mooi goudbruin is, is deze klaar en kun je het pannetje van het vuur halen.
  2. Giet de boter in een kommetje en laat deze 20 minuten afkoelen.
  3. Doe de andere helft van de (niet verwarmde) boter samen met de bruine basterdsuiker in een kom en mix deze met een (hand)mixer 3 minuten op lage tot middelhoge snelheid totdat het mengsel mooi zacht is.
  4. Voeg de drie theelepels vanille-extract toe en mix deze door het mengsel.
  5. Giet nu de gesmolten boter en de kristalsuiker erbij en mix deze totdat je een zacht, lichtbruin mengsel hebt.
  6. Voeg het ei en de extra eidooier toe en mix deze ook een minuut door het mengsel heen.
  7. Voeg de bloem, het zout en het bakpoeder toe en mix deze totdat alles goed gemengd is.
  8. Schep met een spatel de chocolate chips door het deeg.
  9. Verdeel het deeg in twee stukken en pak het deeg in met plasticfolie. Druk het vervolgens een beetje plat. Leg de twee 'plakken' koekjesdeeg minimaal 30 minuten in de koelkast. Hierdoor worden de koekjes mooi stevig.
  10. Verwarm de airfryer voor op 160 graden.
  11. Houd de koekjes goed in de gaten. Ze moeten mooi goudbruin worden en kunnen na 5 minuten al klaar zijn!

Tips

  • Je kunt ook kiezen voor melk- of witte chocolade chips of een mix van verschillende soorten. Varieer!
  • Een deel van het koekjesdeeg kun je in de koelkast bewaren of invriezen voor een andere keer.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Wil je weten hoe je je airfryer het best kan schoonmaken? Onze lifestyle-expert Lieke Vromans laat zien hoe je dat doet:

Bron: Culy. Beeld: Getty Images

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden