null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Uit de magnetron: krokante chips zónder olie

Zaterdagavond met een bakje chips op schoot of tussendoor een bakje bij de borrel... Het is soms lastig om ervan af te blijven. Geen zorgen: deze chips uit de magnetron maak je zelf en is helemaal niet heel ongezond!

Julie SmitsGetty Images/EyeEm

Het klinkt misschien gek: chips uit de magnetron. Toch werkt het echt, en zélfs zonder olie. Dit scheelt een hoop calorieën en vetten. Ook is het met dit recept veel makkelijker om je portiegrootte binnen de perken te houden; in een zak chips blijf je al snel doorgraaien, terwijl je op deze manier van tevoren bepaalt hoeveel je wilt klaarmaken en dus opeten.

Een goed idee dus om binnenkort eens te proberen!

Wat heb je nodig voor de chips?

Voor de chips heb je eigenlijk maar heel weinig nodig. Bovendien heb je de ingrediënten bijna altijd wel in huis!

  • Aardappel
  • (Zee)zout en/of andere kruiden naar smaak (denk bijvoorbeeld aan paprikapoeder)

Verder heb je ook wat andere benodigdheden:

  • Snijplank
  • Scherp mes of een kaasschaaf
  • Bakje
  • Schone theedoek
  • Een bord dat in de magnetron kan
  • Bakpapier

Hoe werkt dat dan, zo in de magnetron?

Ja, je bent iets langer bezig dan wanneer je bij de supermarkt een zak chips meepakt, maar dit is het wel absoluut waard.

  1. Snijd de aardappel in plakjes (het liefst zo dun mogelijk);
  2. Leg alle plakjes in het bakje en vul deze met water. Laat de plakjes aardappel weken zodat het zetmeel eraf weekt. Je weet dat ze goed zijn als je na het weken weer schoon water in het bakje giet en het water nog maar een klein beetje troebel wordt;
  3. Haal de plakjes aardappel uit het bakje en leg deze op een schone theedoek. Dep ze vervolgens droog;
  4. Leg bakpapier op het magnetronbestendige bord en leg hier bovenop de plakjes aardappel. Bestrooi ze met zout en/of andere kruiden naar smaak;
  5. Zet het bord met de aardappelplakjes in de magnetron en zet 'm aan op 2,5 minuut op 600 watt;
  6. Draai de plakjes om en zet ze opnieuw in de magnetron voor 2 tot 2,5 minuut.

Iedere magnetron is anders, dus houd de chips goed in de gaten!

Variaties

Naast normale aardappelchips kun je ook enorm lekkere zoete aardappelchips maken. Dit gaat precies op dezelfde manier en is tóch weer eens wat anders.

Ook kun je het eens proberen met een truffelaardappel; dan krijg je ineens paarse chips: ook leuk!

Juist zin in iets ongezonders? Deze red velvet-taart met witte chocolade-roomkaascrème is het perfecte dessert voor een cheatday:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wat eet je dan wel? Beeld: Getty Images.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden