Uit onderzoek blijkt: jeugdtrauma heeft bij vrouwen een andere oorzaak dan bij mannen Beeld Getty Images/Westend61
Uit onderzoek blijkt: jeugdtrauma heeft bij vrouwen een andere oorzaak dan bij mannenBeeld Getty Images/Westend61

Uit onderzoek blijkt: jeugdtrauma heeft bij vrouwen een andere oorzaak dan bij mannen

Vrouwen en mannen worden niet door dezelfde jeugdtrauma’s beïnvloed. Vrouwen ervaren later in hun leven eerder klachten door mishandeling, mannen door verwaarlozing.

Ruth SmeetsGetty Images/Westend61

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van de Universiteit van Maastricht.

Oorzaken van jeugdtrauma

Mannen en vrouwen die in hun latere leven psychische problemen ervaren, werden niet getriggerd door dezelfde trauma’s uit hun jeugd. Bij vrouwen zijn psychische klachten eerder het gevolg van emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun kindertijd. Bij mannen zijn trauma’s vaker te herleiden tot emotionele en fysieke verwaarlozing in de kinderjaren.

Onderzoek

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 791 vrijwilligers rondom de trauma’s uit hun kinderjaren. De deelnemers werden getest op psychische klachten waarmee ze nu kampen, zoals fobieën, angsten en depressies. De onderzoekers associeerden deze symptomen vervolgens met trauma’s uit hun kindertijd.

Verschil tussen vrouwen en mannen

Hun bevindingen? Vrouwen ondervinden twee keer zo sterk de gevolgen van emotionele mishandeling in de kindertijd. Bij mannen speelt fysieke en emotionele verwaarlozing een rol bij latere psychische problemen. Opvallend: bij vrouwen werd dat verband met vroegere verwaarlozing niet gevonden.

Gevolgen van jeugdtrauma

Het is al langer bekend dat kindertrauma een risicofactor is voor psychische stoornissen, maar niet eerder werden zulke genderspecifieke kenmerken vastgesteld. Volgens de onderzoekers kan dit waardevol zijn voor verder onderzoek naar mechanismen van veerkracht en kwetsbaarheid. Ook is het belangrijk voor een meer patiëntgerichte inzet van behandelingen.

Mentale klachten? Ook dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. In onderstaande video legt dr. Rutger uit bij welke klachten je in ieder geval alarm moet slaan.

Bron: Linda.nl, NLTimes.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden