Woman counting money Euro banknotes, Business or stock market concept image. Beeld Getty Images
Woman counting money Euro banknotes, Business or stock market concept image.Beeld Getty Images

Uitgelekt: dit staat in de miljoenennota van 2023

Niemand zag het aankomen, maar de miljoenennota van dit jaar is wederom uitgelekt. Onder de plannen: 450.000 euro meer voor de leden van het Koninklijk Huis. Zo’n paleis verwarmen kost immers een lieve duit.

Milou WindhorstGetty Images

Bijna een half miljoen, dat krijgen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix dit jaar extra bovenop hun inkomen. Het is bedoeld om hun personele en materiële kosten te dekken.

Niet alles stijgt

Dat het salaris van de Oranjes verandert, is niet nieuw. Al jaren stijgt het mee met dat van de rijksambtenaren en de vicevoorzitter van de Raad van State. Wat niet wordt opgeschroefd, is het bedrag dat gereserveerd staat voor vluchten van leden van het Koninklijk Huis. Dat blijft staan op 880.000 euro. Opmerkelijk is dat Amalia heeft laten weten zolang ze studeert geen beroep te zullen doen op het inkomen dat voor haar is uitgetrokken.

Andere kostenposten

Eén van de dingen die ons het aankomende jaar relatief duur komt te staan, is de steun aan Oekraïne. Voor de opvang van vluchtelingen uit het Oost-Europese land is 2,6 miljard euro uitgetrokken. Vorig jaar was dat met 503 miljoen euro aanzienlijk minder.

Energiek nieuws

Fijn is dat kwetsbare huishoudens in 2023 kunnen rekenen op een energietoeslag van 1.300 euro, de energiebelasting wordt verlaagd en de brandstofaccijnsverlaging tot in elk geval juni is verlengd. Zowel de huur- en zorgtoeslag als het minimumloon en AOW-uitkeringen stijgen. Om de koopkracht verder te stimuleren, trekt het kabinet in totaal 17,2 miljard euro uit. Dus wie weet kunnen we in het voorjaar weer eens een warme douche pakken.

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden