Vaak last van een droge mond? Dít kan de oorzaak zijn Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Vaak last van een droge mond? Dít kan de oorzaak zijnBeeld Getty Images/Science Photo Libra

Vaak last van een droge mond? Dít kan de oorzaak zijn

Een droge mond kan erg vervelend zijn. Je tong plakt aan je gehemelte en hoeveel water je ook drinkt, het lijkt maar niet weg te gaan. Soms komt het hebben van een droge mond door vermoeidheid, de overgang of door stress, maar er kan ook wat anders aan de hand zijn. Wij leggen je uit waardoor een droge mond kan ontstaan en hoe je het kunt verhelpen.

Amanda WinkelmanGetty Images/Science Photo Libra

Last hebben van een droge mond is meestal vooral erg vervelend, maar niet gevaarlijk. Blijf wel altijd goed letten op de gezondheid van de rest van je mond, want speeksel is belangrijk voor bijvoorbeeld het beschermen van je tanden. Een gebrek aan speeksel kan ervoor zorgen dat je tanden gevoeliger zijn voor gaatjes en het ontstaan van tandsteen.

Oorzaken van een droge mond

Het hebben van een droge mond is vaak een symptoom van een onderliggende gezondheidskwaal. Soms is dat fysiek, zoals het geval is bij diabetes, en soms is de kwaal mentaal, zoals bij stress. In beide gevallen kan er door de hersenen namelijk een signaal aan de mond worden gegeven dat er minder speeksel aangemaakt moet worden.

Sommige mensen geven aan dat ze last hebben van een droge mond door corona. Dat is niet zo gek. Hoewel het hebben van een droge mond niet op de lijst van coronaklachten staat, kan een droge mond wel ontstaan als er met de mond open wordt geslapen. Doorgaans slapen mensen met een open mond als zij verkouden zijn, dus ook als zij last hebben van - je raadt het al - corona. Dat verklaart ook waarom sommige mensen alleen ’s nachts last hebben van een droge mond of vlak daarna: waarschijnlijk hebben zij met een open mond geslapen. Zo kan het hebben van een droge mond dus ook een gevolg zijn van een combinatie van verschillende oorzaken.

Overigens zijn er ook mensen die aangeven dat ze last hebben van een droge mond, nadat ze reuk of smaak verloren door corona. Uit Italiaans onderzoek, waaraan 1627 patiënten meededen, blijkt dat zo’n 45 procent van de mensen die leden aan smaak- en/of reukverlies bij corona ook last had van een droge mond. Corona kan dus wel een oorzaak zijn van het hebben van een droge mond.

Droge mond en de overgang

Ook de overgang kan zorgen voor een droge mond. Dat komt omdat je speekselaanmaak verstoord kan raken door hormonale schommelingen. Ook tijdens zwangerschappen of de pubertijd kan een vrouw last hebben van een droge mond.

Droge mond verhelpen

Op korte termijn kun je je speekselaanmaak weer op gang helpen door veel te kauwen, bijvoorbeeld op kauwgom of rauwkost. Door de kauwbewegingen van je kaak, worden je speekselklieren geactiveerd. Verder zijn er bij de drogist allerlei soorten mondspray en mondgels verkrijgbaar die óf de speekselaanmaak stimuleren, óf die lijken op speeksel waardoor je voor even af bent van het droge gevoel in je mond.

Maar omdat het hebben van een droge mond dus vaak een symptoom is van een andere gezondheidskwaal, is het voor de behandeling op lange termijn het beste om te kijken naar de onderliggende oorzaak. Die oorzaak achterhalen is helaas niet altijd even makkelijk. Daarvoor kun je het best contact opnemen met de huisarts om samen verder te kijken naar een oplossing.

Bron: Etos, Elkerliek, Xerostomia-onderzoek.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden