x Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
xBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Zinloos geweld

Vader Joes Kloppenburg herdenkt voor 25e keer zijn zoon: “We zorgen dat Joes niet voor niets heeft geleefd”

Vandaag is het 25 jaar geleden dat Joes Kloppenburg overleed als slachtoffer van zinloos geweld. Zijn dood werd een kantelpunt in de strijd tegen het verschrikkelijke fenomeen en één van de fanatiekste bestrijders is zijn vader, Jan Kloppenburg. Nog altijd zet hij zich in om zinloos geweld het land uit te helpen. Bij AT5 vertelt hij zijn verhaal.

Mirna WiggersHollandse Hoogte / ANP

Het is 17 augustus 1996. Joes Kloppenburg en zijn vriend Kenneth lopen een Amsterdamse kroeg uit en zien dat in de Voetboogstraat een zwerver in elkaar wordt geslagen door een groepje vechtersbazen. Ze schieten te hulp en al gauw richt de agressie zich op Joes, met fatale afloop. Vanaf dat moment laait het verzet tegen zinloos geweld in Nederland op.

Kappen nou

Nu, 25 jaar later, zet vader Jan Kloppenburg zich nog steeds met heel zijn hart in om zinloos geweld te beperken. Hij richt kort na de dood van Joes een stichting op, genaamd ‘Kappen Nou’. Tot voor kort ging hij namens de stichting onder andere langs scholen om lezingen te geven over zijn ervaringen, in de hoop een verschil te maken.

Zonnebloemen

De dood van Joes bracht destijds een golf aan verdriet en vooral verontwaardiging teweeg. Een jaar na zijn overlijden wordt er een gedenkteken in de Voetboogstraat onthuld. Sindsdien worden er veelvuldig zonnebloemen neergelegd bij de herdenkplek. Ook vandaag zal vader Jan deze bij het gedenkteken leggen. Dit jaar zijn het er 25 stuks, één voor ieder jaar dat Joes er niet meer is.

Missie

“Mijn missie, want zo vatte ik het op, was bewustmaking, bewustwording. Voor jonge mensen meestal, uitgaanspubliek. Van: laat het niet zover komen, wéét waarmee je bezig bent”, vertelt Jan aan AT5.

Nog steeds probleem

Het stemt Jan treurig dat er toch nog zoveel zinloos geweld is in Nederland. Onlangs was het een jaar geleden dat Bas van Wijk werd doodgeschoten in De Nieuwe Meer in Amsterdam en ook de fatale mishandeling op Mallorca een paar weken geleden houdt de Nederlandse gemoederen flink bezig.

Joes niet vergeten

Jan Kloppenburg sluit af bij AT5: “Het is bar en boos wat er tegenwoordig aan geweld gebeurt in Nederland. Ik had me dat niet voorgesteld. Dat we dit nu al 25 jaar moeten meemaken, gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar ik wil toch ook zoveel mogelijk zorgen dat Joes niet vergeten wordt, dat Joes niet voor niks heeft geleefd.”

Bron: AT5.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden