null Beeld

Van cultuurbarbaar naar cultuurliefhebber

yildiz56

Als student verhuisde ik twee jaar geleden naar het mooie Leiden. Wat mij direct al zo aantrok was de sfeer binnen deze studentenstad, hoe overzichtelijk de stad is en natuurlijk de vele mooie aspecten zoals de Leidse grachten, hofjes en gebouwen.

De afgelopen week heb ik een heel nieuw deel van Leiden ontdekt: de Signatures cultuurweken! Deze twee weken staan in het teken van cultuur ontdekken en beleven. Ik als cultuurbarbaar wist hier nog vrij weinig van, totdat ik ontdekte dat Leiden ook een hele andere kant heeft.

De opening was afgelopen vrijdag waarbij ik nog niet goed wist wat ik kon verwachten. Wel wist ik dat Lavina Meijer en Carel Kraayenhof optraden in de Hooglandse Kerk. Uiteindelijk zat de kerk helemaal vol en werd het een grandioos concert! Ik kreeg er kippenvel van, zo uniek was deze combinatie van instrumenten en zang.

Direct hierna volgde Schemerstad. Alle bezoekers verzamelden zich in diverse bootjes wat ons bracht naar vijf verschillende theaterstukken. Wat zo uniek is aan deze theaterstukken, zijn de locaties en het licht wat gebruikt wordt. Langs de grachten waren er diverse plekken waar wij onze boot aanlegden en daardoor vanaf het water het theaterstuk konden aanschouwen. Ik vond de één beter dan de ander, maar ieder theaterstuk werd al zo origineel door het prachtige, échte decor.

Het decor van Leidse panden worden dus echt gebruikt van het stuk. Het kan zomaar voorkomen dat jij als publiek zijnde door het theater stuk loopt als je ergens van onderweg bent. Erg vermakelijk voor het publiek ;-).

Tijdens het Pinksterweekend konden we genieten van het weer en de prachtige hofjesconcerten. Leiden heeft 35 hofjes, die allemaal hun eigen verhaal hebben. In vele hofjes waren er diverse optredens wat zorgde voor een goede sfeer. Samen met mijn moeder heb ik volop genoten!

Dit weekend zijn er ook weer unieke evenementen zoals de museumnacht op zaterdagavond. Hier ga ik zeker naar toe! Alle musea zijn op zaterdagavond geopend van 20.00 tot 01.00 uur. Op zondag is de Leidse Olympus, waarbij de beste dichters, schrijvers en musici samen komen op de Burcht. Ook staat er op de planning om volgende week naar de LIFF SummerSpecial te gaan. Ik heb gelezen dat dit een Openlucht bioscoop is naast de Pieterskerk. Super leuk dus om samen met je date heen te gaan!

We zijn nu halverwege de cultuurweken en ik moet zeggen dat ik al blij verrast ben! Als afsluiter is dan nog SummerJazz, een leuk Jazz festival bij de Leidse Hout. Kom jij ook naar de cultuurweken in Leiden? Wie weet kunnen we samen nog ideeën of ervaringen uitwisselen! Let me know!

Yildiz van Zijl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden