Coronavaccinatie Beeld Getty Images
CoronavaccinatieBeeld Getty Images

Van de positief geteste mensen was 6% volledig gevaccineerd

Van de mensen die afgelopen week positief zijn getest op het coronavirus, heeft 6% bij het maken van de testafspraak aangegeven volledig te zijn gevaccineerd.

RedactieGetty Images

Het is niet bekend welk vaccin deze mensen hebben gekregen.

Niet gevaccineerd

De grootste groep mensen (84%) die positief testte, was nog niet gevaccineerd, zo blijkt uit de gegevens van de verschillende GGD-locaties waarover het RIVM rapporteert.

Eén prik

Dan blijft er nog 10% over. Zij waren deels gevaccineerd, dat wil zeggen dat ze één prik hadden gekregen van een vaccin waarvan minstens twee doses nodig zijn voor een goede bescherming.

Het is niet duidelijk wanneer de volledig gevaccineerden die toch besmet zijn geraakt hun tweede prik of de enkele Janssen-prik hebben gekregen. Vaccins hebben even tijd nodig om goed te gaan werken. De overheid gaat uit dat dat twee weken na de laatste prik is. Het kan zijn dat de mensen die zeggen ‘volledig gevaccineerd’ te zijn, de laatste prik binnen die veertien dagen hebben gekregen, waardoor ze nog niet volledig waren beschermd tegen het virus.

Kans op besmetting

Daarom benadrukt het RIVM: “Ook al zijn er ongeveer 18 miljoen vaccinaties gezet, veel mensen zijn nog niet of niet volledig gevaccineerd. Het is en blijft daarom belangrijk om je aan de maatregelen te houden.” Een corona-vaccinatie beschermt mensen tegen ernstig ziek worden en zorgt dat het virus zich minder snel verspreidt. “Maar ook als je gevaccineerd bent, is er nog een kans dat je besmet raakt en daarna anderen kunt besmetten.”

Vragen over het corona-vaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

Bron: Trouw, Welingelichte kringen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden