null Beeld

Van horeca tot middelbare scholen: alle versoepelingen op een rij

Premier Mark Rutte heeft dinsdagavond opnieuw een persconferentie gegeven over de versoepeling van de coronamaatregelen. Dít zijn alle versoepelingen op een rijtje. 

Online redactie Libelle

Ongeveer 2 weken geleden werden de eerste versoepelingen aangekondigd. Zo mochten vanaf 11 mei alle contactberoepen weer uitgeoefend worden, gingen bibliotheken weer open en mochten volwassenen weer buiten in groepen sporten. Ook werden toen de voor 1 juni aangekondigde versoepelingen bekendgemaakt.

Groen licht

Op dinsdag 19 mei geven Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport groen licht voor de versoepelingen van 1 juni. Ook kondigden ze de versoepelingen voor de maanden daarna aan. Voor alle versoepelingen geldt: op voorwaarde dat de cijfers van de ziekenhuis- en ic-opnames en de besmettingsgraad zich positief blijven ontwikkelen.

Het algemene advies luidt nog steeds: ‘blijf thuis als je gezondheidsklachten hebt’. Ook blijft de maatregel om 1,5 meter afstand te houden van kracht. Werk zoveel mogelijk thuis, was vaak je handen en als iemand in het gezin koorts heeft blijft het hele gezin thuis.

Vanaf 1 juni

  • Horeca gaat weer open op Tweede Pinksterdag vanaf 12.00 uur. Dit geldt voor zowel restaurants, cafés als terrassen. Wel moeten ze zorgen voor zitplaatsen met 1,5 meter afstand van elkaar en mogen ze maximaal 30 personen toelaten. In eerste instantie was dit inclusief personeel, maar dit is volgens Rutte niet goed uitvoerbaar. Daarom is het nu 30 maximaal gasten. Op terrassen geldt geen maximumaantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en anderhalve meter afstand tot elkaar houden, behalve mensen uit hetzelfde huishouden.
  • Theaters en bioscopen gaan weer open met een maximum van 30 personen en de bezoekers moeten van tevoren reserveren.
  • Musea kunnen weer open, maar de kaartjes moeten wel vooraf gekocht worden.
  • Openbaar vervoer gaat weer volledige dienstregeling rijden. Vanwege Pinksteren start de NS op dinsdag 2 juni met de reguliere dienstregeling, maar wel alleen voor noodzakelijke reizen. Uiteraard worden er in de treinen maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo is in het openbaar vervoer per 1 juni 2020 een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers vanaf 13 jaar en medewerkers. De boete voor het niet-dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer bedraagt 95 euro.

Vanaf 2 juni

  • Middelbare scholen mogen weer gedeeltelijk open, maar de scholieren moeten zich wel strikt houden aan de 1,5 meter afstand. Hierdoor kunnen er een stuk minder leerlingen in de klas. De middelbare scholieren mogen niet met ov, dus zij moeten te voet of per fiets naar school komen. Voor de leerlingen die te ver wonen, zorgt de school voor vervoer. Per 15 juni gaan middelbareschoolleerlingen weer op school toetsen maken.

Vanaf 8 juni

  • De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open. Sinds 11 mei mochten de basisschoolleerlingen al wel naar school, maar nog maar voor de helft. Vanaf 8 juni wordt dit verruimd en gaan de leerlingen zoals gewoonlijk iedere dag naar school, mits de komende 2 weken blijkt dat het écht veilig is om de scholen helemaal te heropenen.

Vanaf 15 juni

  • In het hoger onderwijs kunnen toetsen en tentamens in praktijk worden uitgevoerd, maar niet in de spits.

Tot 1 september gesloten

  • Het wijst erop dat als we alles tegelijk open laten gaan, dit tot te veel drukte leidt. Daarom blijven sauna’s, casino's, kantines, coffeeshops en seksclubs tot 1 september gesloten.
  • Ook sportclubs en sportscholen blijven voorlopig tot 1 september gesloten. Het kabinet gaat met hen in gesprek of zij voor 1 september toch open kunnen.

Wil je zelf aan de slag om een mondkapje te maken? Libelle’s creatievelingen hebben de officiële richtlijnen van de Belgische FOD Volksgezondheid omgezet in een stap voor stap te volgen patroon.

Zo maak je binnen 1 minuut een mondkapje van een sok:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden