null Beeld

Van Syrië tot Rio: Syrische vluchteling wil meedoen aan Olympische Spelen

Yusra Mardini uit Syrië is pas 18 jaar en heeft een prachtige ambitie. Ze wil meedoen aan de Olympische Spelen.

Tessa Heinhuis

Ongeveer een half jaar geleden zwom ze, samen met haar zusje, 3 uur in de Middellandse Zee om het Griekse Lesbos te bereiken.

Groot dromen

Op zee ging de motor van hun bootje stuk en bleek de boot te zwaar te zijn. Yusra en haar zus sprongen in het water en zwommen naar de kust. Nu zijn haar dromen mooi én wellicht komen ze zelfs uit. Ze is al geselecteerd door de IOC. Het IOC heeft voor het eerst 43 gevluchte atleten geselecteerd, van wie er vijf tot tien onder de Olympische vlag mee mogen doen aan de Spelen.

Doe wat je graag wilt

Yusra wil vooral een toekomst. Niet alleen voor haar, maar ook voor andere vluchtelingen. "Ik wil mensen inspireren. Als je een probleem hebt in je leven moet je niet bij de pakken neerzitten. Mijn probleem is de reden dat ik hier ben, dat ik sterker ben geworden om mijn doelen te bereiken."

Zet 'm op

Ze gaat verder: "Ik wil vluchtelingen motiveren hun droom na te jagen zoals ik''. Rio is mijn doel en daar werk ik heel hard aan''. Vorig jaar maakte ze nog een bijna vijf weken lange tocht van Damascus naar Berlijn. Ze traint nu in het Berlijnse stadsdeel Spandau.

Bron: The Guardian. Beeld: Facebook

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden