null Beeld

Van Tatarstan naar Overijssel

Gina van Elburg

Hij komt uit Tatarstan, een autonome republiek in het centrum van het Europese deel van Rusland. Het was geen gemakkelijke jeugd die hij heeft gehad als kind van gescheiden ouders. Grote gebeurtenissen uit zijn jeugd zoals het overlijden van zijn vader, die kampte met depressieve gevoelens en een zus die eveneens het leven niet meer zag zitten, droeg hij met zich mee. Het lukte hem om met pijn en verdriet om te gaan, want hij leerde zichzelf om ingrijpende gebeurtenissen in zijn kunst te verwerken. Het zat er al vrij jong in, Azat kreeg de eerste beginselen van het tekenen onder de knie door zijn opa die voor hem iets tekende wat hij dan natekende. Hij vond dat zo boeiend en wilde steeds meer tekenen algauw bleek dat Azat ontvankelijk was voor de kunst.

Kunstacademie

Nadat hij basis- en voortgezet onderwijs had doorlopen, ging hij naar de kunstacademie in de hoofdstad Kazan, de historische en culturele stad van Tatarstan. De leraren op de kunstacademie lieten hem direct toe, hij had een grote volle map, met het door hem gemaakte werk, meegenomen. Eén van de leraren zag in hem een ruwe diamant en hem zou gaan slijpen en polijsten tot een groot artiest. Na vier jaar was hij klaar en wilde de grote steden Moskou en Sint-Petersburg en daarna de wereld gaan ontdekken maar er kwam een kink in de kabel.

Diensttijd

Mannen in Tatarstan zijn verplicht om in dienst te gaan maar dat zag Azat niet zitten. Veertig dagen in een psychiatrische instelling had hij ervoor over om onder de dienstplicht uit te komen. Hij deed alsof hij psychisch gestoord was en schilderde de meest bloederige taferelen waardoor de behandelende artsen constateerden dat het goed mis met hem was. Hij wist zich op een gegeven moment toch weer zo te gedragen dat hij werd ontslagen uit de inrichting en vrij was om met zijn artistieke carrière verder te gaan.

Asielcentrum

Azat ontmoette zijn huidige vriendin, trouwde en ze kregen een kind, samen zijn ze naar Nederland gegaan en hebben hier asiel aangevraagd. Via het AZC Luttelgeest kwamen ze in Ommen terecht en dat was voor Azat een openbaring. Hier wilde hij blijven, hij voelde hij zich thuis. Hij ging klussen, varkens voeren en stallen uitmesten, huizen schilderen en renoveren om zo geld te verdienen en zich te kunnen vestigen. Toen het pand aan de Burggraven aan hem gegund werd, kon hij eindelijk met zijn eigen atelier beginnen.

Veelzijdigheid

Een grote hoeveelheid schilderen staan in zijn atelier opgesteld. Eigenlijk is er te weinig ruimte om alles goed te kunnen overzien, hij zou een fabriekshal kunnen vullen met zijn prachtige werken. Azat is een groot kunstenaar met een charmante bescheidenheid. Mensen komen graag bij hem voor een praatje of een kopje koffie. In zijn atelier leidt hij studenten van het Christelijk Instituut Bescherming Afwerking en Presentatietechnieken (Cibap) op, de toonaangevende vakschool waar talentvolle studenten worden uitgedaagd uit te blinken als toekomstig beroepsbeoefenaar.

De stijl van Azat is gevarieerd van expirimenteel tot de paletmes techniek. Hij kiest de stijl die in een bepaalde fase bij hem past om zo de stemming waarin hij verkeert het best tot uitdrukking te brengen.In het prachtige pand met de mooie kunstwerken leer je de kunstenaar Azat beter kennen. Het is een integere en belezen persoonlijkheid met een mooie kijk op de wereld. Die kijk vind je terug in zijn werken, of het nu landschappen, vrouwen, dieren of bloemen zijn, je herkent zijn hand. We kunnen echt wel zeggen dat hij de Picasso van Nederland is."Welcome to my world",

daarmee nodigt Azat geinteresseerden uit om in zijn atelier te komen kijken. Azat werkt veel in opdracht, bijvoorbeeld vanaf een foto, of een muurschildering maar het liefst schildert hij een levend model zodat hij de schittering in de ogen en de uitdrukking goed kan vastleggen. Wie wil er nu geen echte Azat Malik aan de wand hebben hangen?

Azat biedt de mogelijkheid om zijn kunst te lenen, wie daarover meer wil weten, kan contact met hem opnemen.Azat geeft workshops schilderen en tekenen. Tijdens de workshops komen diverse stijlen, onderwerpen en thema's aan bod en de cursisten krijgen persoonlijke begeleiding van de kunstenaar zelf.Openingstijden:

Maandag t/m zaterdag 10.00 tot 17.00 uur

Zondag 14:00 tot 16:00 uurLocatie: Artstudio Azat Malik

Adres: Burggraven 1, Ommen

Tel. 06-10529954 https://picasaweb.google.com/106218889305317504681?

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden