Vanaf dít bedrag maakt geld niet gelukkiger Beeld Getty Images
Vanaf dít bedrag maakt geld niet gelukkigerBeeld Getty Images

Vanaf dít bedrag maakt geld niet gelukkiger

Goed nieuws voor iedereen die regelmatig z’n traanbuizen droogdept tijdens het afrekenen bij de supermarkt, het tankstation of de energieleverancier: geld maakt helemaal niet zo gelukkig als je denkt. Vanaf een bepaald inkomen doet het niets extra’s meer voor je welzijn. Benieuwd of jij ook al op dat punt zit?

Milou WindhorstGetty Images

Onderzoekers van de Amerikaanse Princeton-universiteit bogen zich over de kwestie, waarschijnlijk omdat iedereen nu meer dan ooit behoefte heeft aan dergelijk nieuws. Kort door de bocht luidt hun conclusie: je wordt gelukkiger naarmate je meer knaken binnenharkt, máár: tot op zekere hoogte.

Blijer met minder

De knappe koppen van Princeton analyseerden de gegevens en antwoorden van maar liefst 450.000 Amerikanen, dus we kunnen met recht van een grootschalig onderzoek spreken. Een hoger inkomen betekent niet per definitie dat je een blijer mens bent, maar minder geld op je rekening hebben houdt wel sterk verband met emotionele pijn. Waar dan precies de grens ligt? Vanaf een eurootje of 63.700 per jaar. Dus zodra er maandelijks meer dan €5.300 wordt bijgeschreven, wordt het gat dat je in de lucht springt niet meer groter.

Tijd brengt raad

Hoe de wetenschappers op bovenstaand bedrag zijn uitgekomen? Vanaf een jaarsalaris rond de €64.000 wordt het gek genoeg lastig om je geluksniveau naar een hoger niveau te tillen. Dat komt omdat je niet extra kunt doen wat daarvoor het belangrijkst is: tijd spenderen met je naasten, bijvoorbeeld. Of überhaupt genieten van je vrije tijd. Daarnaast komt er een nadelig effect kijken bij iets wat in eerste instantie als positief wordt ervaren, namelijk nieuwe dingen en ervaringen kunnen kopen. Een hoog inkomen en niet meer van de kleine dingen kunnen genieten, blijken hand in hand te gaan.

Wereld(te)vrede

Hoewel het onderzoek van Princeton alleen onder Amerikanen is uitgevoerd, genereren studies in andere landen soortgelijke resultaten. Tussen de €51.000 en €63.700 verdwijnen de eurotekens over het algemeen uit de ogen en treedt er verzadiging op.

Bron: MetroNieuws.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden