Pregnant women vaccination Health care concept. Diverse mothers after vaccine injection in shoulder. Pregnant getting vaccine shot. Women in face mask showing  bandage. Flat vector illustration Beeld Getty Images/iStockphoto
Pregnant women vaccination Health care concept. Diverse mothers after vaccine injection in shoulder. Pregnant getting vaccine shot. Women in face mask showing bandage. Flat vector illustrationBeeld Getty Images/iStockphoto

Nieuw advies

Vanaf dit jaar kunnen ook zwangere vrouwen een griepprik halen en dít is waarom

De Gezondheidsraad bracht gisteren een advies uit over welke mensen uit onze samenleving baat zouden hebben bij het halen van een griepprik. Voor het eerst staan vrouwen die langer dan 22 weken zwanger zijn ook op die lijst, maar het gaat niet zozeer om hun eigen gezondheid.

Mirna WiggersGetty Images/iStockphoto

De prik zouden ze namelijk vooral halen ter bescherming van de baby. Omdat een baby de eerste zes maanden van zijn leven niet gevaccineerd kan worden tegen de griep, maar wel grote gevolgen zou kunnen ondervinden van een besmetting, wordt geadviseerd de moeder te vaccineren.

Oudere baby’s

Als een baby ouder is dan 6 maanden is het risico op ernstige gevolgen van de griep aanzienlijk kleiner, dus is het volgens de Gezondheidsraad niet nodig om deze baby’s daarna nog te laten vaccineren. Het gaat dus echt om het preventief prikken van de moeder. Hoewel moeders niet de hoofdreden voor het zetten van een prik zijn, beschermt het ze uiteraard ook. Dat is dus mooi meegenomen.

Meer groepen

Niet alleen het aanbieden van een prik aan zwangere vrouwen is nieuw dit jaar: ook mensen met morbide obesitas, dementie of met een geïmplanteerd gehoorapparaat worden toegevoegd aan het prikadvies van de Gezondheidsraad. Al deze groepen lopen meer dan andere Nederlanders het risico op mogelijke ernstige gevolgen van de griep. De mensen die nu al ieder jaar een griepprik krijgen aangeboden, zijn onder meer vrijwel alle 60-plussers en mensen met een bepaalde gezondheidsindicatie.

Ieder jaar anders

Overigens is de griepprik geen enkel jaar exact hetzelfde. Dat zit zo: ieder jaar veranderen de virussen die griep kunnen veroorzaken. In het voorjaar beginnen wetenschappers met het verzamelen van al deze veranderde virussen en analyseren ze van welke ze verwachten dat ze daadwerkelijk griep gaan veroorzaken. Daarop passen ze het vaccin aan. Een prik werkt dus ook maar één jaar, omdat daarna de virussen alweer te veel zijn veranderd.

Geen uitnodiging

Wie in één van de groepen uit het nieuwe advies valt, kan dit jaar dus een griepprik gaan halen. Ze krijgen daarvoor alleen nog geen uitnodiging, omdat dat om praktische redenen niet haalbaar is dit jaar. Mensen die de prik wel willen, mogen zich melden bij hun huisarts. Daar wordt het dan verder geregeld.

Bron: Nu.nl, RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden