Getty Beeld Getty Images
GettyBeeld Getty Images

Vanaf morgen gaat het hitteprotocol in: wat betekent dit voor jou?

Woensdag en donderdag wordt het tropisch warm in Nederland en daarom heeft Rijkswaterstaat besloten om vanaf morgen het hitteprotocol in te stellen. Dit protocol geldt overal (behalve Noord-Nederland) van 10.00 tot 20.00, maar wat betekent het nu precies?

Hitteprotocol

Wij leggen het je hier uit.

Wat betekent het hitteprotocol?

Je hebt eigenlijk alleen met het hitteprotocol te maken als je van plan bent om morgen de weg op te gaan. Het hitteprotocol houdt namelijk in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Een berger wordt dan ingeschakeld om de gestrande automobilist zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen, zoals bijvoorbeeld een tankstation of een parkeerplaats. Het protocol geldt morgen overal, behalve in Groningen, Friesland of Drenthe. Hier wordt het waarschijnlijk niet warmer dan 30 graden. Voor de rest van de provincies, waar de temperatuur waarschijnlijk wél stijgt tot boven de 30 graden, geldt het protocol dus wel.

Tips voor als je de weg op gaat

“Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 graden,” aldus de Rijkswaterstaat. Zelf kun je overigens ook nog wat doen om ervoor te zorgen dat je morgen niet oververhit raakt mocht je met pech langs de weg staan. De Rijkswaterstaat adviseert mensen om genoeg drinkwater mee te nemen en een paraplu. Mocht je dan langere tijd moeten wachten, kun je je paraplu als parasol gebruiken. Daarnaast vragen ze ook om sigarettenpeuken niet uit de auto te gooien. “Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden