Vanaf september nieuwe herhaalprik coronavaccin voor iedereen vanaf 12 jaar Beeld Getty Images/iStockphoto
Vanaf september nieuwe herhaalprik coronavaccin voor iedereen vanaf 12 jaarBeeld Getty Images/iStockphoto

Vanaf september nieuwe herhaalprik coronavaccin voor iedereen vanaf 12 jaar

Iedereen vanaf 12 jaar krijgt in september de uitnodiging voor een nieuwe herhaalprik, om zichzelf en anderen deze winter te beschermen tegen het coronavirus.

Demi SchoenmakersGetty Images/iStockphoto

Dat schrijft Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in een brief aan de Tweede Kamer.

Kwetsbare mensen eerst

Eerst worden de mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd. Ook mensen die jaarlijks de griepprik krijgen en jonger zijn dan 60 jaar worden uitgenodigd door hun huisarts om hun prik te halen bij de GGD. Daarna zijn alle anderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.

Herhaalprik coronavaccin

Het RIVM gaat vanaf half september de eerste uitnodigingen voor de prik versturen. Er wordt geprikt met de meest up-to-date versie van het vaccin, mits die betere bescherming biedt dan de huidige. Uiteraard zijn deze dan eerst getest door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Ook voor deze prik geldt dat-ie drie maanden na de laatste coronaprik of -besmetting gehaald kan worden.

Nieuwe vaccinatieronde

Het kabinet houdt rekening met een mogelijk nieuwe coronagolf in het najaar, ook al lijkt het hoogtepunt van de coronacrisis voorbij te zijn. Om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden, maatschappelijke belasting door bijvoorbeeld uitval van personeel te voorkomen en om de zorg bereikbaar te houden, adviseert het OMT een nieuwe vaccinatieronde te starten.

Mocht je nog niet (volledig) gevaccineerd zijn, dan kun je de basisvaccinatie tegen corona nog altijd halen. Daarvoor kun je nog steeds een afspraak maken bij de GGD.

Boosterprik, derde prik of coronapil: wat zijn de verschillen tussen deze drie? Dokter Rutger legt het je uit in de video hieronder:

Bron: Rijksoverheid

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden