null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vanaf vandaag mag je dít nummer bellen voor een coronatest

Met ingang van de maand juni verandert er een aantal dingen rondom het coronavirus. De terrassen gaan weer open, je kunt weer naar de bioscoop en ook kun je vanaf nu bellen voor een coronatest. Iedereen met milde klachten kan per telefoon een test aanvragen.

Anne-Flore MullerGetty Images/iStockphoto

Het gratis telefoonnummer is 0800-1202 en is 7 dagen per week bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur.

Gratis telefoonnummer

De bedoeling is niet dat iedereen zomaar naar de telefoon grijpt voor het stellen van vragen. Het nieuwe telefoonnummer is echt alleen bedoeld voor mensen die klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus. Deze klachten zijn onder andere verkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging van temperatuur of plotseling verlies van reuk of smaak.

Klachten

"Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen", zegt het ministerie van Volksgezondheid tegenover NOS. "Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen." Aan de hand van een aantal vragen wordt telefonisch vastgesteld of de beller het virus zou kunnen hebben. "Dus niet of je eerder corona hebt gehad. Het is echt om te kijken of je nu corona hebt, zodat we maatregelen kunnen treffen."

Coronatest

Hoe dit telefoongesprek in zijn werk gaat? Allereerst wordt er naar je burgerservicenummer gevraagd, daarna wordt er een datum, tijd en plaats afgesproken om de coronatest te laten plaatsvinden. Het streven is om dit al de eerstvolgende dag in een GGD-locatie bij jou in de buurt te doen. Met een wattenstaafje wordt er dan een stukje materiaal uit de neus en keel gepakt. Binnen 48 uur is de uitslag vervolgens binnen.

Maatregelen

Mocht je inderdaad besmet zijn met het virus, dan worden er direct maatregelen getroffen. "Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan", zegt het ministerie tegen NOS. En ben je niet besmet? Dan dien je je net als iedereen aan de geldende maatregelen te houden, gezien een coronatest slechts een momentopname is.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden