null Beeld

Vanavond op TV: na 30 jaar zorg op eigen benen

30 jaar hebben Harry, Tiny en Sonja in een instelling voor Beschermd Wonen in Capelle aan den IJssel gewoond. In het kader van de participatiemaatschappij wordt er van hen verwacht op eigen benen te gaan staan. Maar kunnen ze dit? En is dit verantwoord?

Wieteke Nijkamp

Harry, Tiny en Sonja zullen hun intrek nemen in een 55+ complex in een gewone woonwijk. Dit betekent dat ze zelf koffie moeten zetten, boodschappen moeten doen en schoonmaken. Ze proberen zich zo goed mogelijk aan te passen aan de snelle veranderingen in de zorg, maar dit brengt ook veel problemen met zich mee.

LEES OOK: Ouderen betalen liever zelf voor hun zorg

Helpen

Het participeren houdt ook in dat ouderen naast de dagbesteding contacten moeten onderhouden om niet te vereenzamen. De een lukt dit beter dan de ander. Harry, Tiny en Sonja helpen elkaar, en ze doen alle drie enorm hun best. Harry: 'Ik krijg misschien een hond als ik mijn best doe'. De intergratie met de nieuwe buren blijkt lastig, en ook van de familie komt weinig hulp. Milja, de dochter van Sonja, zorgt al veertig jaar voor haar moeder: "Dit is al het zoveelste huis. Ik ben het zat".

Documentaire

Maartje Nevejan is in haar documentaire niet blind voor de negatieve aspecten van de zorgverslaving die de Nederlandse verzogingsstaat de afgelopen decennia heeft gecreëerd. Maar anderzijds heeft ze ook oog voor de fragiliteit van de mensen die getroffen worden door de nieuwe regelingen van de participatiewet.

Vanavond op tv om 20.25 uur op NPO 2

Bron: TVGids

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden