null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vanwege deze 3 gevolgen pleiten artsen voor versoepeling van de coronamaatregelen

Wegens het hoge aantal coronabesmettingen en de opkomst van de Britse mutatie, geldt sinds 23 januari een avondklok. Deze blijft vooralsnog van kracht tot en met 9 februari, maar intensivisten pleiten nu voor een versoepeling van de coronamaatregelen. 

Vier intensivisten stellen in NRC dat de strenge maatregelen niet opwegen tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken.

Te strenge coronamaatregelen?

Het aantal ic-patiënten met Covid-19 neemt af. De coronacijfers dalen langzamerhand en de besmettingen met het Britse virus lijken vooralsnog mee te vallen. De strenge huidige coronamaatregelen zouden volgens de intensivisten dan ook versoepeld moeten worden. Ze willen dat ‘niet-urgente reguliere zorg wordt uitgesteld', zodat kanker-, transplantatie en andere patiënten minder kans op vroegtijdig sterven hebben.

Te hoge gevolgen

De artsen schrijven dat leerlingen een flinke leerachterstand oplopen door de lange schoolsluiting. Ze stellen dat voor vele ondernemers deze tweede aanscherping een nekslag is: zij overleven de coronacrisis zoals het nu lijkt niet. Ook vrezen de intensivisten voor een steeds grotere kloof tussen arm en rijk in Nederland, als gevolg van de maatregelen.

Acceptatie

"Wij pleiten ervoor om een paar maatregelen te versoepelen die grote invloed hebben op het welzijn van onze bevolking en daarbij te accepteren dat er als gevolg van corona meer mensen zullen overlijden", aldus de artsen. "Of we houden de strenge coronamaatregelen en beschermen de ‘gehele’ bevolking tegen het virus – met alle maatschappelijke gevolgen van dien – of we laten nu een deel van de maatregelen los en accepteren dat er op de korte termijn meer mensen aan Covid-19 gaan overlijden."

Duivels dilemma

Ze stellen dat er een selectievere ic-opname komt, waardoor mensen met een kleine overlevingskans minder snel opgenomen worden. De versoepelingen zouden volgens hen als gevolg hebben dat er op korte termijn meer mensen overlijden, maar uiteindelijk wellicht beter voor de samenleving zijn. Dat dergelijke maatregelen een 'duivels dilemma' zijn, beseffen de artsen echter maar al te goed.

Koningin Máxima over lockdown: “Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NRC. Beeld: Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden