null Beeld

Vechtpartij Ommen: ‘Nu breekt de pleuris uit’

Wat begon als een gezellige avond in het kader van de Ommer Bissinghfeesten mondde uit in een massale vechtpartij. Regioreporter Gina brengt verslag uit. 

"Overdag broeide er al iets in de stad", vertelt Henk Smit, uitbater van cafe Flater. "Er was al eerder op de avond iets gebeurd, maar tegen middernacht (woensdagavond jl, red.) ontstond er een samenscholing van een man of vijftig die tot explosie kwam. Ik voelde het al aankomen en zei tegen mijn collega 'nu breekt de pleuris uit'." Smit wist dat er op dat moment al politie in de stad aanwezig was maar besloot om ook de mensen van zijn eigen security op te roepen die eigenlijk al net naar huis waren gegaan.

Honkbalknuppels

Deze beveiligers kwamen snel terug naar de stad. Op datzelfde moment stopte er een busje met een buitenlands kenteken op het Marktplein en daar stormen een aantal mannen met honkbalknuppels uit en in no time werd er in de rondte gemept en geslagen.

"We zagen dat iemand op het hoofd geraakt werd en dat was een heftig moment voor ons allemaal want wij stonden met ons personeel op ons terras aan de markt," zegt de aangeslagen Smit. "Op dat moment kwam de politie in actie. De jongeren die aangevallen werden, grepen onze terrasstoelen tegen bescherming voor die grote honkbalknuppels. Wij zijn blij dat ze dat gedaan hebben want anders waren er nog meer van onze jongeren gewond geraakt."

Gevlucht

Na het slaan, gooi- en smijtwerk zijn de relschoppers hun bus in gevlucht en met hoge snelheid weggereden. De politie is er achteraan gegaan. Inmiddels zijn er aanhoudingen gedaan en is het busje ook gevonden.

Herkenning mensen van Belly Wien

De Ommenaren menen zeker te weten dat de mannen bij het circusgezelschap Belly Wien hoorden. Het was een gerichte actie van de mannen uit het busje naar mensen in Ommen, volgens ooggetuigen.

Politie en Gemeente

De burgemeester van Ommen, de heer Marc Jan Ahne, neemt het heel serieus op. De vergunning kan voor de komende dagen niet meer ingetrokken worden maar er zal grondig onderzoek gedaan worden door de politie.

Circus Belly Wien

Dit circusgezelschap is vaker in het nieuws gekomen vanwege geweldsdelicten en is in sommige gemeenten al niet meer welkom. Uit angst voor rellen heeft de gemeente Almelo de vergunning geweigerd. In Dordrecht kwamen ook zo'n tien mannen van hetzelfde circus in gevecht vanwege de slechte plek die ze zouden hebben gekregen in die stad. In IJsselstein is ook vanwege dierenwelzijn geprotesteerd tegen dit circus en toen vloog de vlam in de pan. De politie heeft toen met pepperspray ingegrepen.

Verklaring Circus Belly Wien

De medewerkers van Belly Wien wilden tegenover onze regioreporter Gina van Elburg niet ingaan op de ongeregeldheden maar gaven de volgende verklaring af:

OFFICIËLE VERKLARING

De afgelopen dagen is Circus Belly Wien in de media geassocieerd met ongeregeldheden in het centrum van Ommen in de nacht van woensdag op donderdag. De directie van het circus laat intern onderzoek uitvoeren naar deze situatie maar geeft duidelijk aan zich te willen focussen op het maken van gezellige circusvoorstellingen. Desondanks wordt het voorval door het circus betreurd. De hierboven genoemde zaak past dan ook absoluut niet in de huidige status van het circusbedrijf, en mede daarom is een link met gebeurtenissen uit het verre verleden, niet wenselijk. Circus Belly Wien neemt altijd afstand van geweld, en hoopt op een goede voortzetting van de voorstellingen in Ommen (tot en met as. zondag) na een succesvolle première met staande ovatie.

Staande ovatie

Even geen staande ovatie voor wat betreft de inwoners van Ommen na deze onrust in hun stad. De grote circustent lag er vanochtend verlaten bij, de grote kamelen hadden geen idee wat er zich heeft afgespeeld en dat allemaal vanwege hun bezoekje in het doorgaans zo vredige stadje Ommen.

Meer info? Bekijk ook de berichtgeving over deze vechtpartij op de NOS.

Ook regioreporter worden voor Libelle? Meld je hier aan!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden