null Beeld

Veel kritiek op miljoenensubsidie die koning Willem-Alexander krijgt voor Het Loo

Maar liefst 4,7 miljoen euro subsidie ontvangt koning Willem-Alexander voor Kroondomein Het Loo. En daar is veel kritiek op. Vooraanstaande juristen beweren dat deze subsidie onrechtmatig is verleend.

Tara Stokdijk

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid verstrekt deze subsidie voor de periode 2016 – 2021. Televisieprogramma Zembla heeft de subsidiebeschikking in handen gekregen en legt uit wat er niet aan deugt.

Voorwaarden

Volgens Zembla staat er in deze beschikking dat de koning wordt vrijgesteld van belangrijke voorwaarden. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat mensen die subsidie ontvangen voor een natuurgebied hun terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor het publiek en ze mogen slechts 1 hectare privé houden. Voor de koning is het volgens de beschikking anders: hij mag 7200 hectare van het gebied 3 maanden per jaar gesloten houden voor publiek. Dat is 3 kwart van het hele gebied.

Vrijstelling

Volgens het programma is de openstelling van 358 dagen per jaar zo bepaald om de belastingbetaler ook te laten profiteren van het gebied. De koning is van deze 358 dagen-regel geheel vrijgesteld en dat zou zijn 'ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer’.

Onrechtmatig

Professor Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden heeft de beschikking bestudeerd en concludeert: "Er zijn zoveel dingen mis aan deze beschikking bestuursrechtelijk gezien dat je kunt zeggen: dit is onrechtmatig." In de Tweede Kamer is hier al eerder, in 2018, ophef over geweest. Toen stemde een meerderheid van de kamer dat het Kroondomein het hele jaar voor publiek toegankelijk moest zijn. Dit is toen niet gebeurd.

Dit delen prinses Amalia en prinses Alexia op social media:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Vorsten. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden