null Beeld

Veel onbegrip voor drukte op de Dam tijdens demonstratie politiegeweld

Duizenden mensen stonden maandag op de Dam tijdens de demonstratie tegen politiegeweld. Hierdoor was het niet te doen om 1,5 meter afstand te houden. Toch heeft de politie niet ingegrepen. 

Online redactie Libelle

Via een woordvoerder laat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema weten dat de gemeente niet van plan is in te grijpen om de 1,5 meter afstand tussen mensen te waarborgen. Dit zorgt voor veel onbegrip.

George Floyd

Naar schatting zijn maar liefst 5000 mensen naar de Dam gekomen om te demonstreren tegen politiegeweld. De aanleiding van het protest is de dood van de Amerikaanse George Floyd (46), die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Zijn dood zorgde in Amerika voor veel onrust.

Demonstratievrijheid

Om de demonstratie in goede banen te leiden, loopt de organisatie rond met bordjes met instructies voor de 1,5 meter afstand. Maar vanwege de drukte worden deze instructies nauwelijks opgevolgd. Burgemeester Halsema reageert: "Ik begrijp dat 1,5 meter afstand houden niet altijd in acht gehouden wordt, maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. Dus ziet de driehoek geen grond om de demonstratie te ontbinden. Daarvoor is de demonstratie ook te belangrijk en zijn bovendien mensen zelf verantwoordelijk."

Kans op nieuwe besmettingen

Op Twitter wordt verontwaardigd gereageerd op het besluit van de gemeente. Veel mensen vinden dit echt niet kunnen en zijn verbaasd dat dit wél mag in deze tijd. Twitteraars maken zich vooral zorgen om het grote aantal demonstranten. De onderlinge afstand tussen de mensen op de Dam is zo klein, dat de kans op nieuwe coronabesmettingen erg groot is.

Vraagtekens

Ze kunnen dan ook niet voorstellen de demonstratie wordt toegestaan. Ze vinden het vooral heel erg tegenover de zorg. "Hoe leg je dit uit aan alle medici en verzorgers die zich kapot gewerkt hebben? Aan patiënten en oudere mensen die al weken geen bezoek mogen ontvangen? Aan iedereen die bijna failliet is omdat ze hun werk niet mogen uitvoeren?", klinkt het op Twitter.

Risico voor verspreiding

Ook Maurice van den Bosch, voorzitter van OLVG, is geschrokken van de grote menigte op de Dam. "Het was te verwachten. Ik zet er een foto naast van 2 maanden geleden. Dag en nacht hebben de zorgmedewerkers zich door het stof gewerkt", schrijft hij. "We weten dat bijeenkomsten van grote groepen, zonder respect voor social distancing, het risico zijn voor verspreiding van COVID19."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AT5, Twitter. Beeld: Brunopress, Twitter

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden