Stress Beeld Getty Images
StressBeeld Getty Images

Veel stress? Hoe ongezond dat is hangt af van déze karaktereigenschap

We hoeven je niet meer te vertellen dat langdurige stress niet goed is voor je. Maar hoe ongezond dit daadwerkelijk is, verschilt blijkbaar per persoon. Het hangt van een bepaalde karaktereigenschap af.

Demi SchoenmakersGetty Images

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Yale University.

Chronische stress

“De samenleving ervaart meer stress dan ooit. Dit leidt tot negatieve psychische en fysieke gevolgen,” leggen de onderzoekers van Yale University uit. “Chronische stress wordt gelinkt aan gezondheidsschade en mogelijk versnelde veroudering.” Maar dat is niet het enige waar de onderzoekers achter zijn gekomen.

Veroudering

De onderzoekers bestudeerden 444 volwassenen tussen de 18 en 50 jaar. Het team richtte hun inspanningen vooral op de zogenoemde ‘epigenetische klokken’. Dit zijn DNA-methylatiemarkers die een vrij nauwkeurige schatting van de biologische leeftijd kunnen geven. De onderzoekers ontdekten - niet bijzonder verrassend - dat chronische stress inderdaad geassocieerd kan worden met veroudering. Dat is te zien door een verandering in methyleringen, wat aantoont dat degenen die meer stress hebben ‘oudere’ cellen hebben dan ze zouden moeten hebben.

Minder negatieve effecten

Maar niet iedereen die last heeft van chronische stress, reageert daar hetzelfde op. Degenen die goed zijn emoties goed in bedwang kan houden en goed is in zelfbeheersing - twee factoren van veerkracht - lijken minder gevoelig te zijn voor de negatieve effecten van stress.

Emoties uiten

“Deze resultaten suggereren een veelbelovende manier om de nadelige gevolgen van stress zoveel mogelijk te minimaliseren door je emotieregulatie en zelfbeheersing te versterken.” Als je moeite hebt met het uiten van je emoties, kan het dus een idee zijn om hieraan te werken. Ook is het belangrijk om goed je grenzen aan te geven. Met deze tips kom je al een heel eind.

Je kunt natuurlijk ook proberen de stress te verminderen. In de video hieronder legt dokter Rutger uit wat je hiertegen kunt doen:

Bron: Science alert.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden