null Beeld

Veelbesproken Moszkowicz in politiek om Nederland veiliger te maken

"Van de zoon van, naar Olympus, naar de goot en dan nu naar Nieuwspoort." Zo introduceerde oud-advocaat Bram Moszkowicz zich als partijleider van de nieuwe politieke partij VoorNederland (VNL). "Ik ben bevrijd van de angst om te vallen en bevrijd van de angst om door de media neergesabeld te worden."

Meike Bergwerff

De oud-advocaat maakt zijn debuut in de Nederlandse politiek en wil strijden voor meer defensie, een sterker immigratiebeleid en betere zorg. Moszkowicz neemt flink wat bagage mee naar Den Haag. Niet alleen is hij de bekendste (oud-)advocaat in ons land, ook zijn relatie met Eva Jinek ("De kennismaking met haar moeder was heel grappig") en optredens in RTL Boulevard bleven niet onopgemerkt.

Klachten

"Ik kan leven uit een koffer, niet letterlijk, maar ik heb geen huis meer. Dat is verkocht door de fiscus", vertelde hij bij het programma Jeroen Pauw gisteravond. Moszkowicz betaalde jarenlang te weinig belasting over zijn inkomsten, waardoor hij werd beschuldigd van belastingontduiking. Ook is hij uit zijn ambt gezet nadat cliënten klachten hadden ingediend over het niet nakomen van afspraken, het aannemen van contant geld en het krijgen van onvoldoende rechtsbijstand. De oud-advocaat zei in een reactie daarop bij Pauw: "Een mens kan leren van zijn fouten. Ik heb dalen gekend en kan vanuit die positie iets betekenen voor de politiek."

In opspraak

In het praatprogramma werd de oud-advocaat ook gewezen op zijn geschiedenis in de advocatuur, en het feit dat hij dit meeneemt in de politiek. Zo was Moszkowicz de advocaat van Geert Wilders toen deze terecht moest staan voor haatzaaien en discriminatie. De zaak kreeg ook internationaal veel aandacht. Wilders werd overigens vrijgesproken. Daarnaast heeft hij de huidige Surinaamse president Desi Bouterse bijgestaan in de zaak rondom de Decembermoorden in 2003. In december 1982 werden 15 tegenstanders van het regime van Bouterse vermoord. De president werd vrijgesproken, maar wordt nog altijd als betrokkene en verantwoordelijke van de moorden gezien. Een filmpje waarin Moszkowicz en Bouterse samen vrolijk een dansje doen, zorgde voor veel argwaan en berichten over een mogelijke vriendschap tussen de twee.

"Maffiamaatje"

Ook was Moszkowicz advocaat van Willem Holleeder in de grote afpersingszaak rondom de in 2004 doodgeschoten Willem Endstra. In 2007 stopte hij met de verdediging van Holleeder. Journalist Jort Kelder noemde Moszkowicz een "maffiamaatje", waarna de oud-advocaat hem aanklaagde, maar hij verloor de zaak nadat de rechter vond dat Kelder "geen onrechtmatige uitspraken had gedaan". Toen Pauw hem gisteravond vroeg naar de vele gebeurtenissen, reageerde hij: "Ik denk dat ieders verleden hem altijd zal achtervolgen."

Levenservaring

Op de vraag wat hij wil gaan bereiken in de politiek, vertelde Moszkowicz dat hij door zijn levenservaring het zwaartepunt nu op een andere plek neerlegt. "Ik heb 27 jaar hard gewerkt en had te weinig aandacht voor essentiële dingen. Die aandacht heb ik nu wel. Dat leer je door dingen mee te maken. Het welzijn, een vredig en veilig Nederland. Mensen op straat zullen zeggen dat ze zich niet veilig voelen. Daarom willen wij onder andere meer geld voor politie en justitie. Defensie en politie moeten ons behouden voor onheil. Misschien bent u niet angstig voor ISIS, maar ik wel."

Concurrentie

In dit filmpje van de NOS geven fractieleiders Wilders, Zijlstra, Pechtold, Samsom en Buma aan niet bang te zijn voor de concurrentie van de oud-topadvocaat. Samsom heet hem van harte welkom. "Hij zit nog niet in de kamer, hè", licht hij toe. D66-leider Pechtold denkt dat het een grote omschakeling wordt voor hem. "Een advocaat is gewend zijn verhaal te vertellen, dit is wel een ander beroep. Hij zal wel moeten wennen", aldus Pechtold. Wilders noemt de politiek een mooi vak. "Soms lukt het, vaak niet. Laat ze het maar proberen, ik heb respect voor meneer Moszkowicz. Mensen weten bij wie ze moeten zijn voor het originele geluid." Bekijk de reacties hier.

Bekijk hier hoe de oud-topadvocaat bekendmaakte dat hij de politiek in gaat:

Bekijk hier de hele uitzending van Pauw:

Bron: Pauw. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden