null Beeld

Vegetarisch kerstmenu: groenteterrine

AnneVervoort

Wil je jouw menu compleet maken? Bekijk dan snel het volledige vegetarische kerstmenu!

Groenteterrine

met zeewier, wortel en pompoen

1 liter water

geraspte schil van 1 biologische citroen

3 eetlepels olijfolie

1 eetlepel honing

1 theelepel zeewierzout

mespunt peper

½ theelepel gemberpoeder

250 gram pompoen

1 witte wortel

1 gele wortel

zeewier, fijngesneden en gegaard, bijvoorbeeld kombu

agar-agar (12 gram per liter vloeistof)

2 eetlepels lijnzaadolie

glazen terrinevorm of cakevorm

Hoe?

Verhit de oven tot 120°C.

Doe het water in een pan en voeg citroen, olie, honing, zout, peper en gemberpoeder toe. Was de groenten en schil of schrap ze. Snijd ze doormidden, verwijder de pitten van de pompoen en laat ze in het kokende water beetgaar worden. Giet ze af in een vergiet boven een pan en bewaar het kookvocht. Snijd de groenten in dunne plakjes en houd ze apart van elkaar.

Schik alle groenten laag voor laag in de cakevorm, maak ook een of twee laagjes met zeewier. Meet het afgekoelde kookvocht en voeg de benodigde hoeveelheid agar-agar toe. Giet de groentegelei over de groenten, ze moeten onderstaan, en laat de terrine opstijven.

Serveer de terrine in plakken met een sausje van mierikswortel of wasabi.

Wil jij meer lekkers klaarmaken met de onvergetelijke groenten? Deze week kun je een van de 6 boeken t.w.v. €24,95winnen.

Het boek is voor €24,95 euro verkrijgbaar bij Fontaine Uitgevers. ISBN 9789059564145.

Fotografie: Ruth de Ruwe

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden