null Beeld

Verbod op anorexia-sites? Misschien zit jouw dochter er ook wel op

Het kabinet wil mogelijk een verbod op websites die anorexia verheerlijken, zoals in Frankrijk al is gebeurd. In Nederland lijden zo'n 6.000 mensen aan anorexia, vooral jonge meisjes. Veel ouders hebben niet door dat hun dochter het heeft, omdat meisjes met de eetstoornis meesters zijn in het verbergen van hun probleem. 8 Tips om het te herkennen.

Helene van Santen

Als je dochter ineens erg mager wordt en steeds minder wil eten, is het een duidelijk signaal dat ze misschien een eetstoornis heeft. Maar vaak zijn meisjes met anorexia erg goed in het verbergen van hun probleem. Daarom zetten we 8 signalen op een rij waarvan je niet wist dat het een teken was dat je dochter misschien aan anorexia lijdt.

1. "Ik heb al bij mijn vriendin gegeten"

Meisjes met anorexia hebben steeds een smoes om maar niet te hoeven eten. Ze proberen met name het avondeten te vermijden met excuses als: "Ik heb al in de stad gegeten", "Ik eet morgenavond bij mijn vriendin", "Ik heb geen honger", "Ik vind het niet lekker", "Ik voel me niet lekker".

2. Eelt op de handen en gesprongen aders

Sommige meiden met een eetstoornis geven regelmatig over. Er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat je dochter regelmatig braakt, zoals: gesprongen aders in de ogen, eelt op de handen en een afdruk van de tanden op de bovenkant van de handen.

3. Donsbeharing

Als je erg weinig eet en erg vermagerd bent, heeft je lichaam moeite om je lijf op temperatuur te houden. Meisjes met anorexia hebben het dan ook vaak koud. Ook krijgen sommigen donshaartjes op hun huid: een laagje zachte haartjes op met name de armen en benen.

4. Concentratieproblemen

Natuurlijk heeft niet ieder kind dat het een periode minder goed doet op school een eetprobleem. Maar concentratieproblemen zijn wel een van de kenmerken van een eetstoornis. Ook slapeloosheid en vermoeidheid, die hiermee samenhangen, zijn een signaal.

5. Wijde kleding

Je zou juist denken dat meisjes met anorexia trots zijn op hun dunne lijfjes en die graag aan de wereld tonen, maar dat gaat meestal niet op. Veel meisjes weten diep van binnen heel goed dat ze niet gezond bezig zijn en doen alles om dit te verbergen: daarom dragen ze vaak juist wijde kleding, zoals grote sweaters.

6. Geen menstruatie

Meisjes die ernstig ondervoed en te mager zijn, krijgen vaak heftige menstruatieklachten. Soms blijft de menstruatie zelfs helemaal uit. Dat is dus een duidelijk signaal.

7. Haaruitval

Ook haaruitval is een gevolg van ondervoeding, omdat het lichaam te weinig oestrogeen aanmaakt. Ligt er 's ochtends veel haar op je dochters kussen of zitten er veel haren in haar borstel? Dat kunnen tekenen aan de wand zijn.


8. Groeistagnatie

Tieners groeien normaal gesproken een paar centimeter per jaar. Als je dochter niet meer groeit, kan dat een teken zijn van een eetprobleem.

Meer lezen over signalen waaraan je anorexia kunt herkennen? Klik hier en hier.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden