null Beeld

Verborgen kunstschatten Hitler ontdekt

Drie Nederlandse roofkunstjagers zorgden er gisterochtend voor dat de Duitse politie verborgen kunstschatten van Adolf Hilter terugvonden. Het ging om kunstwerken die ooit op het terrein van Hitlers hoofdkwartier in Berlijn stonden.

Lisa Tervoort

Inval

Dankzij een undercoveroperatie en een inval van de Duitse politie in vijf deelstaten zijn de werken teruggevonden. Tijdens de actie ontdekte de politie tientallen kunstschatten die in opdracht van Hitler waren gemaakt. Van veel ervan werd tot nu toe aangenomen dat ze na de Tweede Wereldoorlog waren vernietigd. Het gaat onder meer om twee bronzen paarden een een granieten reliëf.

Vreemd mailtje

Historicus Arthur Brand uit Deventer is één van de roofkunstjagers die de politie hielp. In december kreeg Arthur een mail waarin stond dat een Duitse familie van een paar beelden af wilde omdat het "politiek nogal gevoelig lag". De beelden waren van één van Hitlers favoriete beeldhouwers Josef Thorak. Bij het zien van de twee paarden op een kleurenfoto, ging bij Brand een belletje rinkelen. "Iedereen dacht dat die beelden vernietigd waren in de slag om Berlijn."

Onderzoek

Samen met Alex Omhoff en David Kleefstra van Bureau Artiaz, startte hij een onderzoek. Het bleek dat Hitler al in 1944 de beelden in veiligheid had gebracht. Na de Tweede Wereldoorlog vielen de kunstwerken in Russische handen, die ze in het geheim naar een Russische kazerne in het oosten van Duitsland brachten. Na de val van de Muur verkochten Russische generalen het voor wat wodka en ongeveer € 10.000,- aan handelaren. Als laatst bleken ze te zijn doorverkocht aan welgestelde nazi-aanhagers.

Opsporing

Na deze ontdekking lichtten Brand en zijn collega's de Duitse politie in. De undercoveroperatie die toen gestart werd, duurde maar liefst zes maanden voordat het tot de inval kwam. In totaal zijn er 8 Duitse verdachten in beeld, niemand is nog opgepakt.

Museum

De waarde van de kunstschatten is moeilijk te bepalen. Brand denkt dat ze meerdere miljoenen waard zijn. Wat er met de gevonden nazikunstwerken gaat gebeuren is nog onduidelijk."Misschien dat ze naar een museum gaan. Het ligt nog een beetje gevoelig, maar het hoort wel in een museum thuis. We moeten ook kunnen zien wat de kunstideeën in het nazitijdperk waren."

Bron: NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden