null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verdere uitbreiding: ook huisartsen krijgen prioriteit voor coronavaccin 

Ook huisartsen worden met prioriteit ingeënt met het coronavaccin. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid zondag besloten, na onduidelijkheid over de term 'acute zorg'. 

Faye HeijnisGetty Images

"We hebben vandaag een duidelijke afspraak gemaakt met VWS: iedereen die een rol heeft in de huisartsenspoedzorg maakt onderdeel uit van de keten acute zorg en gaat zo snel mogelijk gevaccineerd worden", laat Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), weten.

Voorrang coronavaccin

Hiermee breidt het kabinet de eerste groep mensen die het coronavaccin krijgt nog meer uit. Eigenlijk zou personeel in de verpleeghuizen, verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging de eerste vaccins krijgen. Maar omdat de acute zorg de toestroom niet meer dreigt aan te kunnen, maakte minister Hugo de Jonge zaterdag al bekend de routekaart iets aan te passen. Er komen zo snel mogelijk 30.000 vaccins beschikbaar voor ziekenhuispersoneel op de spoedeisende hulp, ic- en corona-afdelingen en ambulances. Daar komen nu dus ook huisartsen bij.

Verpleeghuizen blijven prioriteit

De mensen in verpleeghuizen blijven voor het kabinet prioriteit, omdat zij het meest kwetsbaar zijn met oog op corona. Verplegend personeel van die instellingen krijgen maandag 4 januari dan ook een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Vrijdag 8 januari worden de eerste prikken gezet. Naast de verpleeghuiszorg krijgen ook de gehandicaptenzorg en ziekenhuizen voorrang. Wanneer de eerste huisartsen precies aan de beurt zijn, besluit het kabinet komende week.

Het plan is vervolgens dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling aan de beurt zijn. Daarna worden ouderen en mensen met een medische indicatie gevaccineerd. Dan mag het overige zorgpersoneel, daarna de rest. Dan bevinden we ons al in de zomer.

Moderna-vaccin

De eerste coronavaccins in Nederland zijn van Pfizer. Maar huisartsen krijgen hoogstwaarschijnlijk het Moderna-vaccin. "Dit vaccin wordt nog deze maand verwacht", schrijft het LHV. "In het bestuurlijk overleg van vandaag (3 januari) hebben het ministerie van VWS en de LHV aanvullend afgesproken dat, mocht het vaccin van Moderna onverhoopt niet in januari beschikbaar komen, er een andere oplossing wordt gezocht voor snelle vaccinatie van huisartsen werkzaam in de 24-uurs huisartsenspoedzorg. Of deze alternatieve oplossing nodig is, wordt op 15 januari nader beoordeeld."

Coronavaccins door heel Nederland eerder dan verwacht

Zondag is ook bekend geworden dat er in 22 van de 25 Nederlandse regio's eerder dan gepland wordt begonnen met vaccineren van zorgmedewerkers. In heel Nederland kunnen zij vanaf 15 januari inentingen tegen corona halen, drie dagen eerder dan gepland. De startdatum voor de regio's Hart voor Brabant, Rotterdam en Utrecht blijft 8 januari. Op 11 januari volgen Amsterdam, Drenthe en Haaglanden. En de rest van de regio's dus op 15 januari.

Heb je corona gehad? Dit zijn veelvoorkomende langdurige klachten:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), NOS. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden