Getty Beeld Getty Images/Westend61
GettyBeeld Getty Images/Westend61

Verfrissende duik in natuurwater? Let dan écht even hier op

Nu we vandaag en morgen te maken hebben met tropische temperaturen, is het wel zo lekker om verkoeling te zoeken in natuurwater. Maar voordat je een duik neemt, is het verstandig om te checken of het water wel veilig is.

Rijkswaterstaat en de waterschappen waarschuwen mensen om echt alleen in goedgekeurd natuurwater te zwemmen. Ook benadrukken ze dat zwemmen in grote rivieren en bij sluizen en havens verboden is. Dit is niet alleen gevaarlijk maar kan je ook een boete van 150 euro opleveren.

Zó weet je over natuurwater veilig is

Op een aantal plekken is de giftige blauwalg al opgedoken en ook botulisme ontwikkelt zich érg snel bij dit soort hoge temperaturen. Voordat je dus ergens een duik neemt, kun je het beste eerst even op zwemwater.nl kijken. Op deze site staan namelijk honderden zwemlocaties door het hele land, die regelmatig door waterbeheerders worden gecontroleerd.

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie die eruit ziet als wier. Het kan bij warm weer in stilstaand water ontstaan. Het water stinkt dan en ziet er ook vies uit. Als je in water met blauwalg gaat zwemmen, dan kan dat voor irritatie aan de huid zorgen en ook misselijkheid veroorzaken.

Botulisme

Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie verspreidt zich via de dode lichamen van dieren in het water of aan de waterkant. De bacterie wordt actief in ondiepe wateren waarin de temperatuur boven de 20° Celsius uitkomt.

De bacterie produceert dan botuline, een zenuwgif dat verlammend werkt op de spieren van vissen en watervogels. De dieren sterven en hun kadavers zijn dan weer een bron van besmetting voor andere dieren in het water. Let er daarom op dat je je hond ook nooit laat zwemmen in vervuild water.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD, Ons water

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden