null Beeld

Vergoeding van 1,8 miljoen voor babyverwisseling

Het lijkt een filmscenario, maar het is voor twee Franse families werkelijkheid: een babyverwisseling in de geboortekliniek. Tien jaar lang voedden ze andermans dochter op. 

Elselien van Dieren

Nu, twintig jaar na de geboorte van de meiden, heeft de rechter bepaald dat de kliniek een schadevergoeding moet betalen: 1,8 miljoen euro. De families hadden 12 miljoen euro geëist. "Dat is veel geld. Maar het leed dat ons is aangedaan, is onmeetbaar groot", zei een van de moeders, Sophie Serrano (hier op de foto met haar niet-biologische dochter Manon).

Meer haar

Uit een DNA-test bleek dat de twee zijn verwisseld in de geboortekliniek. In 1994 werden de meisjes kort na hun geboorte in dezelfde couveuse geplaatst. Daar ging het mis. Een assistent-verpleegkundige verwisselde de twee. De destijds 18-jarige Serrano was verbaasd dat haar dochtertje ineens meer haar had, maar ze vertrouwde op het medisch personeel.

Van de melkboer

Pas later begon Serrano te twijfelen, toen haar dochter Manon kroeshaar bleek te hebben en donkerder was dan haar ouders. In het Franse dorp waar ze opgroeide werd ze gezien als 'de dochter van de melkboer'. De ouders van Manon gingen drie jaar na de geboorte uit elkaar. Haar 'vader' vroeg tien jaar na de geboorte een DNA-test aan.

De families hebben elkaar een paar keer opgezocht, maar het contact is niet gebleven.

Bron: NOS, Le Monde. Beeld: iStock, ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden