null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Verhuisdag: zo wordt het Witte Huis in 5 uur omgetoverd tot thuis voor de nieuwe president

Joe Biden (78) wordt woensdag 20 januari beëdigd als de 46ste president van de Verenigde Staten. Op diezelfde dag vertrekt normaal gesproken de oude president ook pas uit het Witte Huis. In vijf uur tijd worden de ruimtes leeggehaald én opnieuw ingericht. Dat kan er dit jaar een beetje anders uit gaan zien.

Het Witte Huis telt in totaal 132 kamers, 35 badkamers, 412 deuren, 147 ramen, 8 trappen en 3 liften. Op de dag van de inauguratie zullen alle spullen van de oude first family uit deze ruimtes moeten worden ingepakt en de spullen van de nieuwe first family worden uitgepakt. Daar heeft het personeel normaal gesproken zo'n vijf uur de tijd voor.

Verhuisdag in het Witte Huis

Om 8.30 uur neemt de oude president afscheid van zijn personeel. Om 10.30 uur vertrekt de president naar de ceremonie en kan de grote verhuizing beginnen. De verhuiswagens - een volle verhuiswagen van de nieuwe first family en een lege verhuiswagen voor de spullen van de vertrekkende president- staan dan klaar buiten het Witte Huis en rijden naar binnen zodra de oude president en de nieuwe president vertrekken. Dan begint de 'extreme home-makeover White House edition', zoals Amerikaanse media dat zo mooi noemen.

Honderd personen staan dan klaar om alle ruimtes aan te pakken. Al het personeel, van chefs tot bloemisten, helpt mee omdat er door alle veiligheidsmaatregelen geen verhuisbedrijf ingehuurd kan worden. Maar deze mensen doen dit zo zorgvuldig dat wanneer de nieuwe president zijn intrek neemt, zijn tandenborstel precies staat op de plek waar hij deze verwacht en de kleding van het gezin netjes in de kasten hangt. Zo krijgen zij meteen het gevoel dat ze thuis zijn.

Wensen van de president

In die vijf uur worden niet alleen persoonlijke spullen verhuisd en wordt er grondig schoongemaakt, ook worden bijvoorbeeld bedden en schilderijen vervangen en zelfs muren geverfd als dat nodig is. Ook mag de president zijn wensen doorgeven. Obama (de 44e president, van 20 januari 2009 tot 20 januari 2017) wilde bijvoorbeeld graag een regendouche in de badkamer en ook een basketbalveld en een schommel voor zijn twee dochters mochten niet ontbreken.

Verhuizing gaat anders dan anders

Dit jaar kan de verhuizing er wel iets anders uit gaan zien. Normaal gesproken beginnen ze met de operatie wanneer de twee families het Witte Huis hebben verlaten en hebben ze tijdens de ceremonie en de parade de tijd om alles af te maken. Dit jaar is president Donald Trump niet bij de inauguratie van Joe Biden. Hij zal het land verlaten voordat Joe Biden officieel president is en daarom zullen de twee ook niet samen naar het Capitool vertrekken.

Coronamaatregelen

Het zou dan ook kunnen zijn dat Trump al eerder is vertrokken en er dit jaar wat meer tijd is voor de verhuizing. Die extra tijd is erg welkom, want de inauguratie ziet er dit jaar ook anders uit. Zo wordt de traditionele parade dit jaar virtueel georganiseerd. Daardoor is er op de dag zelf minder tijd, terwijl er door alle coronamaatregelen juist meer tijd zou moeten zijn om alles goed schoon te maken en iedereen ook op gepaste afstand van elkaar te kunnen laten werken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Usnews.com, ABCnews. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden