Verleidelijke tiramisutaart van Nigella Lawson

Libelle Admin

Ik begon een beetje uit de hoogte, omdat ik er zeker van was dat tiramisu de Schwarzwald-taart was van de jaren negentig; zo zie je maar hoe lang geleden het al is dat het vooroordeel en de tegenbeweging begonnen.

Maar nu weet ik dat dingen, wanneer ze kloppen, ook inderdaad kloppen, en dat ik liever iets toevoeg aan de canon dan dat ik zaken afvoer.

De taart opbouwen

Het is moeilijker om dit recept te lezen dan het te koken. Of liever gezegd, dan het niet-koken ervan. Het is meer een kwestie van opbouwen en dat duurt niet erg lang en eist ook weinig vaardigheden of geduld. Het komt gewoon door het aantal laagjes dat het recept uitgeschreven veel gecompliceerder lijkt dan het is. Ik zal de vulgariteit ervan niet ontkennen: de originele versie wordt gemaakt met lange vingers – niet bepaald het toppunt van chic – die in koffie en in likeur worden gedoopt, voordat ze in combinatie met eieren, met marsala gearomatiseerde mascarpone en cacao tot tiramisu worden opgebouwd. Om te beginnen gebruik ik chocoladecake (in de supermarkt gekochte cakes lijken meer vocht op te zuigen dan thuis gebakken cake, of dan die van de banketbakker, dus misschien is er niet zoveel likeur nodig als u niet naar de supermarkt gaat) en doop die alleen in koffielikeur, voordat ik een dikke, vette laagjestaart ga maken die

zich makkelijk in begeerlijke stukken laat snijden.

Nodig voor de taart!

3 chocoladecakes van 350 g (in de winkel gekocht is prima)

3 tot 4 dl Tia Maria

1 tot 2 theelepels cacao voor bestuiving

chocolade-koffieboontjes (desgewenst)


Voor de vulling:

2 eieren

75 g kristalsuiker

500 g mascarpone

2,5 dl slagroom

1,25 dl Tia Maria

Hoe gaat u te werk

- Wikkel de buitenkant van een springvorm met een doorsnede van 23 cm in plasticfolie om te voorkomen dat hij gaat lekken.

- Snijd de chocoladecake in dunne plakken en giet de 3 dl (of meer, indien nodig) Tia Maria in een ondiepe schaal. Die staat dan maar klaar.

- Klop, voordat u de laagjestaart gaat maken, de eieren en suiker door elkaar en klop er dan de mascarpone en slagroom door. Voeg er dan geleidelijk de 1,25 dl Tia Maria aan toe om er een romige, smeerbare massa van te maken.

- U zult zo ongeveer de plakjes van 1 chocoladecake per laag nodig hebben. Haal de plakjes door de Tia Maria voordat u ze op de bodem van de vorm legt. Druk ze al doende stevig aan. De laag moet niet te dik worden, maar sappig compact en stevig zijn.

- Spreid een derde van het roommengsel over de geweekte plakjes chocoladecake. Herhaal dit met nog een laag van plakken chocoladecake en dan weer room.

- Eindig met een laag van plakken chocoladecake – maar niet geweekt, zoals de 2 eerste lagen – en bewaar de laatste laag van het roommengsel voor later in een afgedekte kom.

- Druk de cakelaag aan om de taart zo glad mogelijk te maken, dek hem af met plasticfolie en zet tot de volgende dag of tot maximaal 4 dagen later, in de koelkast.

- Haal, wanneer je aan het serveren toe bent, de taart uit de koelkast, los hem en zet hem op een schaal of taartstandaard en smeer er de laatste (derde) laag van het roommengsel op voordat je de taart met cacao bestuift en aansnijdt. De taart is te delicaat om van de bodem van de springvorm te tillen; ik zou me daar niet druk over maken, maar strooi als je dat wilt wat chocoladekoffieboontjes rond de taart als hij op de schaal staat, daarmee camoufleer je voor kritische blikken de zichtbare metalen rand van de bodem.

Maak kans op Nigella’s kerst met uw originele recept!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden