null Beeld

‘Verplicht fietshelm en verdubbel snelheidscontroles’

Het aantal verkeersslachtoffers moet flink omlaag. Om dat doel te halen, zijn drastische maatregelen nodig, zeggen ANWB en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Vera Klandermans

De SWOV heeft in opdracht van onder meer het Ministerie van Verkeer gekeken naar hoe het aantal verkeersdoden en verkeersslachtoffers omlaag kan. In het rapport stelt de stichting in totaal 18 maatregelen voor.

De vijf opvallendste maatregelen uit het rapport

  • Verplichte fietshelm
  • Helmplicht voor snorfietsers
  • Twee keer zoveel controle op alcohol
  • Twee keer zoveel controle op snelheid
  • Een alcoholslot voor specifieke groepen (zoals: beginnende bestuurders, leaserijders, beginnende bestuurders, beroepschauffeurs en verslaafden)

De onderzoekers hebben per maatregel berekend hoeveel verkeersdoden het zou schelen. Zo zou de alcoholslotmaatregel minimaal 15 levens per jaar sparen. Een fietshelm voor kinderen zou zorgen voor maximaal vijf doden minder. Een verdubbeling van de snelheidshaving zou ervoor zorgen dat er minimaal 70 mensen minder omkomen.

Twitteraars zijn verdeeld over de nieuwe plannen

Maar ook suggesties

Bron: RTL Nieuws

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden