null Beeld Shutterstock / Alohaflaminggo
Beeld Shutterstock / Alohaflaminggo

Hartverscheurend

Verscheurd van verdriet: moeder ziet hoe haar Tim (30) tijdens joggen wordt doodgereden op Spinozaweg

Ze wilden van Nijkerker Abdel (25) horen wat hem bezielde. Waarom racete hij zo hard? Waarom reed hij door rood? Waarom vluchtte hij nadat hij hun Tim (30) schepte op de Spinozaweg in Utrecht? Maar de nabestaanden moesten het donderdag bij het proces over het dodelijk ongeluk op 26 april 2020 doen met een zwijgende verdachte.

RedactieShutterstock / Alohaflaminggo

Twee dagen eerder was hij 30 geworden. Vanwege corona werd dat klein gevierd. En vanwege het rondwarende virus konden Tim en zijn moeder de daaropvolgende zondag ook niet naar de sportschool. Dus besloten ze een stukje te gaan joggen in de omgeving van hun huis.

Het werd Tims laatste rondje. Kort na 20.00 uur hoort zijn moeder een auto aan komen racen. Ze stopt. Tim – die groen licht heeft – steekt wel over. Na de klap die volgt, landt hij 30 meter verder op straat. Pogingen om hem te reanimeren, stranden.

Nu, dik een jaar later, kón de moeder niet naar de rechtbank komen. Omdat ze te verscheurd is van verdriet. Omdat de beelden van de keiharde, fatale klap nog 24/7 in haar hoofd zitten. Beelden waarin ze haar zoon metershoog door de lucht ziet vliegen. “Eigenlijk wil ik maar één ding. Tim weer terug bij ons, bij mij.’’

‘Dit was geen ongeluk, maar een misdrijf’

Tims vader liet in de rechtszaal een indringende slachtofferverklaring horen. Die van Tims moeder en zus werden voorgelezen. Over hoe blij ze zijn dat ze twee dagen eerder nog filmpjes hadden gemaakt op Tims verjaardag. Zodat zijn stem bewaard is gebleven voor de eeuwigheid. Over hoe verschrikkelijk zij hun zo levenslustige Tim - een fanatieke korfballer bij het Utrechtse Synergo - missen. “Hopelijk besef je wat je Tim en ons hebt afgenomen. Dit was geen ongeluk, maar een misdrijf met dodelijke afloop. Tim had geen schijn van kans. Je hebt hem verpletterd en zijn moeder moest dat aanzien.’’

Het steekt hen dat de Nijkerker in het achterliggende jaar is gedraaid als een blad aan een boom. Op de dag van het fatale ongeluk parkeert Abdel B. volgens het Openbaar Ministerie de zwaargehavende (geleende) Skoda Fabia op de Johan Wagenaarkade. Terwijl Tim om de hoek voor zijn leven vecht, lopen de twee inzittenden van de Skoda - volgens getuigen - ‘paniekerig in de richting van het Herderplein in de Utrechtse wijk Oog in Al’.

Diezelfde zondagavond meldt Abdel zich bij de politie. Omdat zijn moeder hem dat heeft opgedragen. Hij zegt steeds te denken aan ‘die man op dat kruispunt’. Hij wil contact met de nabestaanden. En ja, hij zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke crash.

Bloemen op de Spinozaweg, ter nagedachtenis aan het slachtoffer van het dodelijke verkeersongeluk. Beeld AD
Bloemen op de Spinozaweg, ter nagedachtenis aan het slachtoffer van het dodelijke verkeersongeluk.Beeld AD

Houdt Abdel iemand de hand boven het hoofd?

Gaandeweg de maanden verandert zijn houding. Hij stelt dat hij iemand de hand boven het hoofd houdt, maar wie wil hij niet zeggen. En toch wijzen veel sporen hem aan als hoogstwaarschijnlijke bestuurder van de wagen, die volgens metingen tussen de 65 en 94 kilometer per uur reed waar 50 de max is.

In telefoontaps zegt zijn moeder volgens het OM dat Abdel vooral niet moet zeggen dat hij door rood reed (het verkeerslicht stond volgens het OM al dik 18 seconden op rood toen Tim werd geschept). En dat hij moet zwijgen over de auto’s die hij omzeilde bij het verkeerslicht door over een strook voor rechtsafslaand verkeer te rijden. “Die man stak ineens over...’’

De politie deed vorig jaar uitgebreid onderzoek bij de auto die betrokken was bij de aanrijding aan de Spinozaweg in Utrecht. Beeld Koen Laureij
De politie deed vorig jaar uitgebreid onderzoek bij de auto die betrokken was bij de aanrijding aan de Spinozaweg in Utrecht.Beeld Koen Laureij

Glas- en dna-onderzoek wijzen echter uit dat het Abdel moet zijn geweest die op de stoel van de bestuurder heeft gezeten. Getuigenverklaringen beschrijven ‘een jongen met lang haar, een pet en een staartje’. Op beelden - eerder die dag opgenomen bij een tankstation in de buurt - draagt hij zijn haar zo. En de trui waarmee hij zich bij de politie komt melden, lijkt ook sterk op het exemplaar dat hij de hele dag al droeg, ook bij het tankstation.

Ook als de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar plus een rijontzegging van vier jaar eist, blijft de Nijkerker zwijgen. Waarom? Hij wil het niet zeggen. De uitspraak is over twee weken.

Vrouw redt 2-jarig meisje uit dodelijk auto-ongeluk

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden